Politika

Rebalans

SDP: Šukeru, probudi se!

SDP: Šukeru, probudi se!

Ministar financija Ivan Šuker ne zna napraviti održiv proračun pa je vrijeme je da se probudi iz sedmogodišnjeg sna i prihvati savjete SDP-a

Rebalans proračuna i danas je tema na nekoliko konferencija za novinare, javlja HTV

Zagrebački SDP-ovci još jedanput poručuju da rebalans proračuna kasni već pola godine, a nema prostora za nove poreze i zaduživanja. Ministar financija Ivan Šuker ne zna napraviti održiv proračun pa je vrijeme je da se probudi iz sedmogodišnjeg sna i prihvati savjete SDP-a. Poručili su s konferencije za novinare zagrebački SDP-ovci Davor Bernardić i Gordan Maras.

Rezanjem rashoda i svih stavki proračuna, ne dirajući plaće, mirovine i socijalna davanja, uštedilo bi se, izračunali su SDP-ovci, i do 5 milijardi kuna i jedino tada bi SDP podupro rebalans proračuna.

Istodobno, Udruga radničkih sindikata održala je konferenciju A sad je dosta, na kojoj je Vladi dala prijedlog za popunu ogoljenog proračuna.

O rebalansu, s posebnim osvrtom na plaće, bit će riječi i na konferenciji za novinare vertikale sindikata obrazovanja.

"Nadmudrivanja"

Proteklih nekoliko dana obilježila su "nadmudrivanja" oko proračuna vladajućeg HDZ-a i oporbenog SDP-a. Stoga je za pretpostaviti da ni danas, nakon ove koferencije, neće biti drukčije. To više što smo dobili treću "krilaticu" posljednjih dana. Nakon Dobro jutro i Laku noć stigla je i - Probudi se!

Premijerka Jadranka Kosor odgovorila je predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, koji je rekao da je za rebalans - prekasno. Kaže da joj nije jasno zašto on to govori kad ne zna pojedinosti. Vođa oporbe na njezino Dobro jutro, jučer je odgovorio - Laku noć.

Na sam izgled i detalje rebalansa morat ćemo pričekati nekoliko dana, što mnogi nestrpljivo očekuju. Najavljuje se da se radničke mirovine neće dirati, a sve drugo, uključujući plaće, podložno je promjenama, čak i do 10%, najavila je premijerka.

Smanje li se plaće, ali i neke mirovine (osim radničkih), doista bi se mogla za sve nas upotrijebiti jedna od poruka vodećih političara - i to ona laku noć. Za onu drugu, dobro jutro, još ćemo morati pričekati barem do sljedeće godine. Jer prema ministru financija Ivanu Šukeru dobro jutro dolazi u 2011., kada ćemo, prema njegovim procjenama i najavama, napokon izaći iz recesije i početi bilježiti gospodarski rast.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.