Politika

Prihodi i rashodi

SDP najveći kritičar ministra Šukera

SDP najveći kritičar ministra Šukera

SDP je imao prihoda u visini od 42,5 milijuna kuna, dok su im rashodi iznosili 45,9 milijuna kuna. To je na koncu stvorilo 3,3 milijuna kuna minusa

Najžešći kritičari ministra financija Ivana Šukera prigodom donošenja proračuna za 2011. godinu bili su iz redova SDP-a, no uvidom u njihove stranačke financije jasno je kako zapravo ni oni ne znaju kako štedjeti.

Naime, SDP je imao prihoda u visini od 42,5 milijuna kuna, dok su im rashodi iznosili 45,9 milijuna kuna. To je na koncu stvorilo 3,3 milijuna kuna minusa u SDP-ovoj kasi u 2009. godini.

Štoviše, prema nalazu državne revizije preneseni manjak prihoda iz prethodnih godina iznosio je 13,6 milijuna kuna pa tako te manjak prihoda za pokriće u sljedećem razdoblju iznosi visokih 17 milijuna kuna što je apsolutni rekord među hrvatskim parlamentarnim strankama. Na početku godine SDP je planirao svoj proračun sa 41,9 milijuna kuna rashoda da bi završili sa čak 45,9 milijuna kuna troškova.

Valja naglasiti kako u nalazu revizije stoji da je stranka donijela plan podmirenja manjka prihoda nad rashodima, no to tek treba vidjeti s obzirom da se godinama njihov dug umjesto da se smanji zapravo se povećava.

Iz tablice rashoda vidljivo je kako je u 2009. godini najviše pojela predizborna kampanja i to 14 milijuna kuna koja je otišla na lokalne i na predsjedničke izbore. No, "upada u oči" da je SDP primjerice za usluge najma vozila, čišćenja, tiska, fotokopiranja, registracije vozila, premije osiguranja, na članarine i pristojbe potrošio čak 2,1 milijun kuna!

Za usluge telefona, pošte i prijevoza potrošili su 3,4 milijuna kuna u samo godinu dana, a za naknade svojim zaposlenima i članovima povjerenstva (uz 6 milijuna kuna za redovne plaće ) otišlo je 1,2 milijuna kuna.

Muku s financijama i minusima u stranačkoj kasi muče i u drugom najžešćem kritičaru Šukerovih tržišnih i proračunskih utakmica u HNS-u. Tako su ove godine Radimir Čačić, Vesna Pusić i društvo imali 1,7 milijuna kuna više potrošenog nego zarađenog. S obzirom da dugove te stranke iz ranijih razdoblja, HNS je završio godinu s gotovo četiri milijuna kuna minusa.

Još jedni članovi kukuriku koalicije troše više nego što imaju a to je IDS koji je potrošio 1,6 milijuna kuna više nego što je uprihodio. Minus od ove godine dijelom je pokriven viškom novca od prethodnih godina, no ipak sveukupno su u minusu za 670 tisuća kuna.

HDZ kojeg je Jadranka Kosor od Ive Sanadera preuzela na polovici godine, točnije u srpnju 2009. godine imala je godišnji proračunski minus od 14,5 milijuna kuna koji je zapravo pokriven viškovima iz proteklih godina. No, u tablici rashoda upada u oči da su za reprezentaciju stranke izdvojili gotovo pet milijuna kuna, a za intelektualne usluge čak 4 milijuna kuna.

Za izbornu promidžbu otišlo je, barem tako kažu u HDZ-u gotovo 30 milijuna kuna. Inače Sanader je na početku godine predvidio da će potrošiti 51 milijun kuna, a na kraju godine ceh je iznosio 76 milijuna kuna.

Budući da je HDZ u 2008. godini imao višak od 15,8 milijuna kuna, na kraju još uvijek imaju 1,2 milijuna kuna plusa. No, s obzirom da neke stavke iz revizije HDZ-a očigledno nedostaju poput Sanaderova BMW-a te da se ispituju "crni fondovi" nalaze revizije treba uzeti s rezervom.

"Seljaci" Josipa Friščića potrošili su 419.000 kuna više nego što su planirali na početku godine, no i dalje su u plusu s gotovo sedam milijuna kuna. U vrijeme Čehoka i Adlešič HSLS je zabilježio minus od 350.000 kuna no i to je pokriveno s viškom od prethodnih godina pa su završili godinu s plusom od 600.000 kuna. "Višak" u blagajni ima i HSU i to oko dva milijuna kuna, HSP ima oko milijun, a HDSB je u minusu za oko 100.000 kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.