Politika

Sastanak vodećih

Srdačan susret Kosorice, Pahora i Tadića

Srdačan susret Kosorice, Pahora i Tadića

Nakon nešto više od godinu dana, kada su se sastali u dvorcu u Ptuju, Jadranka Kosor, Boris Tadić i Borut Pahor sastali su se danas u vili Zlatni breg u okolici Smedereva, u središnjoj Srbiji.

Razgovarat će o ekonomskoj suradnji, fokusu njihove osobne trilaterale, ali i o međunarodnim odnosima, ponajprije Mediteranu, sjevernoj Africi i Bliskom istoku, prenosi HTV .

Sastanak se trebao održati još potkraj veljače, ali je zbog slučaja Tomislava Purde i lavine koju je on pokrenuo u Hrvatskoj na molbu Jadranke Kosor odgođen.

Odabir vile Zlatni breg za trilateralu SHS, kako su je još u Ptuju prozvali slovenski kolege, nije slučajan i analitičari ga doživljavaju kao politički korektan. Vilu je naime početkom 19. stoljeća kao svoj ljetnikovac podignula proeuropski orijentirana kraljevska loza Obrenovića.

Nakon sastanka s Pahorom i Tadićem premijerka Kosor sastat će se u Beogradu sa srbijanskim kolegom Cvetkovićem. Tema je mnogo. Regionalna suradnja, BiH, ekonomija, zajednički izlazak na treća tržišta, položaj hrvatske manjine u Srbiji, ali i najvažnije pitanje - popisi optuženih ili osuđenih za ratne zločine na obje strane.

Jučer je u Zagrebu održan novi sastanak mješovitoga operativnog izaslanstva. Neslužbeno doznajemo da bi se danas na stolu mogli naći pročišćeni popisi.

Stvarnih pomaka međutim nema dok Srbija ne utvrdi točan popis presuda vojnih sudova bivše SFRJ i SR Jugoslavije, ali i promijeni svoje sadašnje zakonodavstvo o tom pitanju.

A u vrijeme premijerkinog posjeta predstavnici 100 izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske uručit će hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Željku Kuprešaku peticiju kojom traže stanarska, imovinska i druga stečena prava. Peticija će biti uručena zajedno s pismima za predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića i predsjednicu vlade Jadranku Kosor.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.