Politika

Prvi susret Kosor i Pahora bio je 31. srpnja 2009.

Godišnjica prvog susreta: bivši premijeri Kosor i Pahor danas u Trakošćanu

Godišnjica prvog susreta: bivši premijeri Kosor i Pahor danas u Trakošćanu

U povodu četvrte obljetnice njihova prvog susreta, bivša hrvatska premijerka, sada zastupnica u Saboru Jadranka Kosor i bivši slovenski premijer, sada predsjednik Borut Pahor, sastat će se danas u dvorcu Trakošćanu. Potvrđeno je to jučer i u Saboru, ali i uredu bivšeg slovenskog predsjednika.

Prvi susret Kosor i Pahora bio je 31. srpnja 2009. godine u Trakošćanu gdje je započet dijalog koji je doveo do potpisivanja arbitražnog sporazuma. Ukinuta je tako i prepreka hrvatskog puta prema Europskoj uniji. Bivši hrvatski i slovenski premijeri i dan danas ističu kako su njihovi dogovori i pregovori bili među najvećim uspjesima njihovih Vlada.

Jadranka Kosor nedavno je u intervjuu Media servisu priznala kako su ona i Pahor bili teški pregovarači.

''Što se tiče Slovenije, to sada izgleda idilično: bezbroj fotografija gdje se sastajemo Pahor i ja, gdje se grlimo, gdje šećemo obasjani suncem, reflektorima, vatrom iz kamina, ali to je zapravo samo privid. Kad bi se ugasila svjetla pozornice i kad bismo mi ostali sami u četiri oka, mi smo bili tvrdi pregovarači, neću reći neprijatelji, tvrdi pregovarači, koji su oštro i beskompromisno razgovarali o svakoj riječi kad smo se dogovorili da idemo u arbitražni sporazum. Sve je to bilo znate s puno muka, s puno nespavanja. Sjećam se bezbroj puta, ako mogu slobodno reći nešto o sebi, došla bi doma kasno, istuširala, zaspala nakon pola noći. I onda bi se nakon 15 minuta probudila, znači, signali koje sam ja dobivala bili su da sam se naspavala i odmorila, a zapravo sam spavala samo 15 minuta i počeo bi se opet vrtiti film. Jer svaki dan su izbijali novi problemi. Svaki dan. Tako da do posljednje sekunde, do tog 24. lipnja kada je Komisija objavila da smo pri kraju, trajala je napetost i neizvjesnost. Kažem vam, baš do posljednjeg trenutka", prisjetila se Kosor za Media servis.

Upravo današnjim susretom dvoje bivših premijera žele podsjetiti da su oni ti koji su doprinjeli završetku pregovora Hrvatske i njenom ulasku u Europsku uniju. Slovenski mediji navode kako će se u Trakošćanu postaviti i spomen ploča na njihov susret.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.