Politika

Sjednica Vlade

Idući tjedan izmjene zakona: ovrhe, umjetna oplodnja i mirovinski fondovi

Idući tjedan izmjene zakona: ovrhe, umjetna oplodnja i mirovinski fondovi

Premijerka Jadranka Kosor na današnjoj je sjednici Vlade najavila za idući tjedan izmjene Ovršnog zakona koje bi trebale olakšati položaj građana nad čijom se imovinom provode ovrhe. Izmjenom zakona će se propisati dužnost uplatitelja zaštićenih primanja ovršenika da zaštićena primanja uplaćuju na poseban račun koji ne može biti predmetom ovrhe. Kod ovrha nad nekretninama propisat će se da na drugom i trećem ročištu nekretnina ne može biti prodana ispod polovine njezine utvrđene vrijednosti, javlja HTV .

Na sjednici Vlade predložena je i izmjena zakona o umjetnoj oplodnji prema kojem bi se, u teškim slučajevima neplodnosti, dopustila oplodnja više od tri para jajnih stanica. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović rekao je da je Vlada time prihvatila zahtjev struke, Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, svih stručnjaka i centara za izvantjelesnu oplodnju, kako bi oplodnja više od tri jajne stanice bila omogućena ženama s malo jajnih stanica, teško neplodnim muškarcima te onkološkim bolesnicama i bolesnicima.

Vlada je prihvatila i prijedlog izmjene zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima što će omogućiti umirovljenicima koji mirovinu primaju iz drugog stupa da je dobivaju iz prvog jer im je povoljniji. Oko 95.000 zaposlenih koji su se tijekom mirovinske reforme dobrovoljno opredijelili za drugi mirovinski stup trebali bi, temeljem danas prihvaćenih izmjena zakona, danom odlaska u mirovinu dobiti mogućnost povratka u prvi stup i tako ostvariti znatno povoljniju mirovinu, dok bi istodobno 1.200 žena koje su već otišle u mirovine na temelju prvog i drugog mirovinskog stupa dobilo mogućnost ponovnog izračuna mirovine prema uvjetima iz prvog stupa, čime bi im mirovine porasle od 500 do 1.500 kuna.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Prostorni plan područja posebnih obilježja višenamjenskog kanala Dunav - Sava, čija bi izgradnja u tri faze mogla započeti iduće godine. Kanal Dunav - Sava za razvoj Slavonije i Istočne Hrvatske jednako je značajan kao što je izgradnja autoceste bila za Južnu Hrvatsku, rečeno je na sjednici, zbog čega su u Vladi uvjereni da će Hrvatski sabor konsenzusom podržati Prostorni plan.

Radi se o velikom investicijskom projektu o kojem se počelo raspravljati još daleke 1737. godine, a sada je napokon došlo vrijeme za njegovu realizaciju, istaknula je premijerka Kosor. Projekt je vrijedan 950 milijuna eura, obuhvaća dvije županije i 12 jedinica lokalne samouprave, a izgradit će se pet luka i pristaništa te 23 cestovna i pješačka mosta, dodala je Kosor.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.