Politika

Dovedeni pred zid

Vlada javnim službama ponovno odgađa povećanje plaća

Vlada javnim službama ponovno odgađa povećanje plaća

Do kraja ove godine izradit će se i famozni registar zaposlenih u javnom sektoru

Hrvatska će za točno dva tjedna napokon dobiti smjernice za usklađeno vođenje politike plaća na nacionalnoj razini. To, naime, proizlazi iz prijedloga izmjena i dopuna dodatku sporazuma što su ga sindikati javnih službi parafirali s Vladom još u svibnju 2009. godine, piše novilist.hr

No, sadržaj tog sporazuma sindikati još nisu počeli konzumirati, a s obzirom na financijsku situaciju još je krajem proljeća Vlada otvorila razgovore sa njima kako bi ugovorne obaveze odgodila. U tu svrhu pripremljen je i prijedlog izmjena Sporazuma o kojem bi sindikati i vladini dužnosnici trebali danas razgovarati. Osnova tog sporazuma je odgoda usklađivanja plaća u javnim službama s godišnjim prosjekom gospodarstva u 2008. godini na godinu dana. Naime, taj segment sporazuma trebalo je realizirati do konca ove godine, ali Vlada predlaže da se odgodi do kraja 2012. godine.

Do kraja ove godine izradit će se i famozni registar zaposlenih u javnom sektoru. Samo, prije isteka godine dogodit će se izbori pa je pitanje tko će izraditi registar zaposlenih koji je prema prvotnim planovima trebao biti zgotovljen do kraja 2009. godine, a potom do kraja lipnja tekuće godine.

Za taj posao iz državnog proračuna isplaćeno je 35 milijuna kuna. Tako se po treći puta prolongira izrada registra radnika koji plaće primaju direktno iz proračuna. S izradom smjernica za usklađeno vođenje politike plaća na nacionalnoj razini, pak, kasni se dvije godine i četiri mjeseca.

Pitanje je kako će sindikalna strana danas nastupiti, jer je praktično dovedena pred zid. Niti jedan element Sporazuma Vlada do sada nije ispoštovala, a sindikati bi sada trebali pristati na njegovo prologiranje. U ovoj godini tako ne mogu očekivati da će im Vlada iti malo povećati osnovicu u pokušaju usklađivanja njihovih primanja s prosječnom plaćom u privredi za cijelu 2008. godinu.

novilist/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.