Politika

komentar

Obuljen Koržinek: Uočili smo pokušaj prevare i spriječili ga

Obuljen Koržinek: Uočili smo pokušaj prevare i spriječili ga
MH

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak nije komentirala uhićenje njenog bivšeg pomoćnika Davora Trupkovića zbog sumnje na korupciju, ali je rekla da se može osvrnuti na postupanje Ministarstva koje je uočilo i spriječilo pokušaj prevare te nije isplatilo 3,2 milijuna eura.

"Mislim da ovo priopćenje potpuno jasno kaže - Ministarstvo i ja kao čelna osoba smo uočili pokušaj prevare i spriječili ga", rekla je Obuljen Koržinek na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje u kakav položaj je stavlja to što je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u sklopu istrage korupcije na zagrebačkom Geodetskom fakultetu uhitio njenog nekadašnjeg pomoćnika, koji je sada glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine.

Dodala je da se neće osvrtati na uhićenje Trupkovića i za što ga se sumnjiči jer nema ta saznanja i nije ih mogla imati.

"Ono na što se mogu osvrnuti je postupanje Ministarstva. Svi mehanizmi kontrole u Ministarstvu su funkcionirali i to je potvrđeno i danas od EPPO-a, s obzirom na to da je spriječena šteta i isplata 3,2 milijuna eura", pojasnila je.

Navela je kako su ukupno platili 19 milijuna kuna za taj posao s PDV-om, a isporučeno im je troškova 39 milijuna. 

"Zato sam cijelo vrijeme tvrdila da su mehanizmi kontrole funkcionirali i da je u Ministarstvu kulture sve napravljeno kako je trebalo. Isto tako sam više puta rekla da ako je netko pokušao zloupotrijebiti situaciju nakon potresa za osobni probitak, da taj netko mora odgovarati", rekla je Obuljen Koržinek.

Važno mi je da ovaj slučaj ide prema svom kraju, dodala je.

"Vidi se iz ovog priopćenja, sve ono što se stavljalo na teret Ministarstvu kulture, vidi se da smo upravo mi spriječili da se dogodi šteta, namjera je očito postojala. To mi je jako važno radi mojih kolega koji su odgovorno, zadnje tri godine, profesionalno i pošteno radili na saniranju šteta od potresa", poručila je Obuljen Koržinek.


Reci što misliš!