Događaji

Plaće

Osnovica plaća državnih službenika viša za 6%

Osnovica plaća državnih službenika viša za 6%

Vlada nema namjeru kršiti potpisane sporazume, kako joj se ne bi dogodili desetci tužbi naslijeđenih 2004., na temelju kojih je država bespotrebno izgubila 1,5 milijardi kuna, tvrdi Šuker

Vlada je za 6 posto povećala osnovicu za izračun plaća korisnika državnog proračuna. Umjesto sadašnjih 5.108,84 kune, iznosit će 5.415,37 kuna, javlja HTV

Ministar financija Ivan Šuker tvrdi da je riječ o poštovanju sporazuma sa sindikatima, kojim se Vlada obvezala od siječnja povećati osnovicu za 6 posto, za što mora osigurati 1,85 milijardi kuna. Uz to, Vlada u 2009. mora namaknuti i novac za povećanje naknada za minuli rad te za 2,2-postotno povećanje plaća u znanosti i obrazovanju od srpnja. Ta će povećanja državni proračun stajati nešto više od 2,4 milijarde kuna.

Vlada nema namjeru kršiti potpisane sporazume, kako joj se ne bi dogodili desetci tužbi naslijeđenih 2004., na temelju kojih je država bespotrebno izgubila 1,5 milijardi kuna, tvrdi Šuker.

Vlada je utvrdila i izmjene Zakona o plaćama državnih službenika, koje bi trebale onemogućiti negativnu selekciju i u državnu službu privući mlade, obrazovane i kreativne osobe, čime bi se otklonilo sadašnje uvjerenje o sporoj, neučinkovitoj i korumpiranoj državnoj upravi. Uvodi se 12 platnih razreda u sklopu kojih će napredovati službenici. Omogućit će se i premještanje loših službenika u niže platne razrede, ali i nagrada do 3000 kuna za one koji ostvare iznimne rezultate, važne za tijelo uprave u kojem rade.

Posebni dodatci na plaću osigurat će se i za deficitarne struke te otežane uvjete rada.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH tvrdi da prethodno uopće nije konzultiran.

Nakon što je odustala od pokušaja uvjeravanja sindikata državnih i javnih službi u zamrzavanje plaća kao rješenje za dubioze proračuna i izlazak iz gospodarske krize, Vlada je promijenila taktiku. O Zakonu o plaćama državnih službenika prvo kani sama utvrditi nacrt zakona, a zatim o njemu raspraviti sa socijalnim partnerima, premda poslovnik po kojem bi trebala raditi utvrđuje suprotnu proceduru, tvrde u sindikatu.

Glavne nedorečenosti zakona, ističu sindikalisti, jesu to što se iz njegovih odredbi ne može zaključiti na koga se odnosi, tj. hoće li se on primjenjivati i na policijske službenike koji čine gotovo 1/3 državne uprave te ukoliko hoće, što će to za njih značiti. Sindikatima je Zakon dvojben i u dijelu koji se odnosi na ukidanje dodatka za minuli rad, odnosno dodatka od 0,5 posto po godini staža.

Ukoliko Vlada danas usvoji nacrt Zakona o plaćama državnih službenika s kojim ih nije prethodno upoznala i omogućila im da se na njega očituju kroz proceduru propisanu Poslovnikom Vlade RH i suprotno činjenici da je za njegovu izradu formirano zajedničko Vladino i sindikalno povjerenstvo, to će značiti da je i na formalnoj razini odustala od socijalnog dijaloga kao modela rješavanja pitanja važnih za gospodarski i socijalni položaj svojih zaposlenika, trvdi sindikat.

Ako sindikati državnih službi više nemaju mogućnosti za razgovor s poslodavcem onda im neće preostati drugo do vođenja socijalnog dijaloga drugim sredstvima, ističe se na kraju priopćenja Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.


Reci što misliš!