Politika

Javnost razočarana

SAD pred zidom - dogovor ili ekstremna štednja

SAD pred zidom - dogovor ili ekstremna štednja

Barack Obama prebacuje odgovornost na republikance, tvrdeći kako u Kongresu, uprkos dogovoru, ima nekoliko kongresmena koji onemogućavaju njegovo provođenje

Nema novih zaduživanja bez prethodnog smanjenja državnog proračuna - to je dogovor od ovog ljeta, kada je Amerika u posljednjem trenutku izbjegla insolventnost. S obzirom da dogovor o mjerama štednje nije na vidiku, formiranje odbora koji bi se pozabavio tim problem djeluje kao kompromisno rješenje. Predsjednik SAD Barack Obama je sa svojim, ali i republikanskim kongresmenima, postigao dogovor o osnivanju tzv. „super odbora", prenosi nacional.hr

„Super odbor" trebalo bi da ima dvanaest članova, po šest iz redova obje stranke. Do srijede uvečer to bi tijelo trebalo potvrditi smanjenje proračuna od 1,2 bilijuna dolara, u sljedećih deset godina. Ukoliko dogovor izostane o načinu na koji će mjere štednje biti provedene, na temelju dogovora koji je postignut ljetos, 2013. godine na snagu automatski stupaju ekstremne mjere štednje u istom iznosu. One će u najvećoj mjeri pogoditi obrambeni sektor. Na udaru će se naći i brojni socijalni programi, odnosno aktivnosti mnogih javnih institucija.

Vrijeme polako ističe, jer nakon izjašnjavanja kongresmena mora proći najmanje 48 sati, kako bi dogovoreno stupilo na snagu. Javnost u Americi je razočarana, ali nade još ima. Konsenzus o ovom pitanju, među političarima navodno postoji. Doduše, američki Kongres mora donijeti odluku o formiranju nadležnog tijela, koje će se pozabaviti strategijom u mjerama štednje, kako bi one prošle što bezbolnije. Demokrata John Kerry je razočaran: „Imali smo priliku pokazati svijetu da američki Kongres ima situaciju pod kontrolom, da je situacija u Europi jedinstven slučaj. Trebali smo pokazati kako je Amerika sigurno mjesto za investitore."

Još početkom tjedna je bilo jasno da nema pomaka u postizanju kompromisa između demokrata i republikanaca u Kongresu. Republikanci odbijaju povećanje poreza. Demokrati smatraju da je to jedini način da se pokriju smanjenja u socijalnom sektoru. Američki republikanci nemaju namjeru popustiti, jer je vlada Georgea Busha svojevremeno obećavala porezne olakšice.

Predsjednik SAD Barack Obama prebacuje odgovornost na republikance, tvrdeći kako u Kongresu, uprkos dogovoru, ima nekoliko kongresmena koji onemogućavaju njegovo provođenje. Oni svojim argumentima brane, obrazložio je Obama, dva posto najbogatijih građana Amerike, a te porezne olakšice drastično će umanjiti sredstava u obrazovanju, medicinskim istraživanjima i zdravstvenom osiguranju.

„Mjere štednje će biti provedene na ovaj ili onaj način. Mi moramo uštedjeti bilijun dolara. Ili će Kongres osmisliti na koji će način biti ušteđeno 1,2 bilijuna dolara ili će do štednje doći automatski", upozorio je Obama.

nacional.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.