Događaji

Republikanski kandidat trijumfirao

Više nema sumnje: Donald Trump je novi predsjednik SAD-a!

Više nema sumnje: Donald Trump je novi predsjednik SAD-a!

Republikanski kandidat Donald Trump postao je novi 45. po redu predsjednik SAD-a. Donald Trump osvojio je i ključnu državu, Pennsylvaniju te tako osigurao više od potrebnih 270 elektorskih glasova. Sada ih ima 288 i postaje novi američki predsjednik, pokazuju projekcije.

Time je postalo jasno da demokratska kandidatkinja Hillary Clinton nema šanse postati prva žena u povijesti na čelu Sjedinjenih Država. Hillary je nazvala Trumpa i čestitala mu na pobjedi.

"Hillary dugujemo zahvalnost na 'dugom i teškom radu' za Ameriku. Iskreno to mislim" rekao je Trump.

Nakonšsto je Clinton pozvala Trumpa da proglasi pobjedu, američka veleposlanica Julietta Vals Noyes izjavila je da je to ono zbog čega voli svoju zemlju: političari su, kaže, u stanju nadjačati stranačke razlike, priznati poraz i tako ojačati demokraciju.

Trump je više glasova osvojio u Floridi, Wisconsinu, Iowi, Idahu, Montani, Sjevernoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Ohiju, Wyomingu, Nebraski, Missouriju, Alabami, Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini, Indijani, Kansasu, Arkansasu, Kentuckyju, Zapadnoj Virdžiniji, Tennesseeju, Louisiani, Oklahomi, Mississippiju, Teksasu i Aljasci.

Trump je rekao da će zaliječiti najdublje rane nacije i biti predsjednik svih Amerikanaca

‘Hvala vam, bilo je komplicirano, počo je svoje obraćanje javnosti izabrani američki predsjednik Donald Trump. "Vrijeme je da se SAD ujedini. Obećavam da ću biti predsjednik svih Amerikanaca - to mi je izuzetno važno", poručio je Trump u svoj obraćanju iz stožera u New Yorku.

"Vidim nevjerojatno velik potencijal - muškarci i žene naše zemlje neće biti zaboravljeni. Obnovit ćemo zemlju, autoceste, škole, bolnice. Amerika će biti najbolja", nastavio je Trump. Najavio je da će zemlja biti dobra sa svima koji žele biti dobri s njom.

Nakon što je Clinton pozvala Trumpa da proglasi pobjedu, američka veleposlanica Julietta Vals Noyes izjavila je da je to ono zbog čega voli svoju zemlju: Političari su, kaže, u stanju nadjacati stranačke razlike, priznati poraz i tako ojačati demokraciju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.