Politika

Pet dana do lokalnih izbora...

Kako se troši u kampanji, GONG poziva na nadzor

Kako se troši u kampanji, GONG poziva na nadzor

Pet dana do lokalnih izbora kampanja se zahuktava. Glavni oponenti SDP i HDZ razasuti su od sjevera do juga, a svakodnevno se mogu čuti njihove poruke upućene biračima, odnosno političkim protivnicima. Istodobno, objavljena su i financijska izvješća za kampanje, a za neka od njih GONG tvrdi da ne odgovaraju istini.

U ponoć je istekao rok do kojeg su stranke, nositelji nezavisnih lista i kandidati bili dužni objaviti financijske izvještaje. U troškovima za kampanju za sada prednjači Rajko Ostojić, SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, na čiju su promidžbu utrošene 592 tisuće kuna.

Njegov protukandidat Milan Bandić u financijskom je izvješću napisao kako je na listu potrošio oko 224 tisuće kuna, dok za osobnu promidžbu nije potrošio ni kune. Kad je o financijama riječ - sve pomno prati i GONG. Dragan Zelić pozvao je nadležna izborna povjerenstva i DIP da detaljno pregledaju izvještaje.

"Ukoliko ti izvještaji ne budu u skladu sa zakonom, da se kazne i političke stranke i kandidati koji su kršili zakon i na taj način se pošalje jasna poruka da se neće tolerirati lažni izvještaji i kršenje zakona. Bilo je slučajeva da su pojedini kandidati stavljali da nisu ništa potrošili u kampanji što je nemoguće jer svatko tko vodi kampanju mora i treba potrošiti i to navesti u izvještaju", ističe Zelić. A da se troši vidi se po putovanjima diljem Hrvatske. Kampanja je na vrhuncu, vodi se žestoka borba, samo je pet dana ostalo do lokalnih izbora. U kampanji su i dvije glavne političke figure Zoran Milanović i Tomislav Karamarko kojem je predsjednik Ivo Josipović na volej nabacio izjavu da Plan 21 treba preispitati.

"Mislim da predsjednik debelo, debelo kasni. Dobro se sjetio nakon 16-17 mjeseci da bi preispitao nešto što državu definitivno baca u gospodarsku propast. Taj plan je trebalo preispitati nakon 3 mjeseca od početka njihove Vlade, a ne sada", rekao je Karamarko i zaključio da jedino što trebamo preispitati je datum prijeveremnih izbora.Tko voli nek' izvoli, nedavno je za Media servis komentirao premijer Zoran Milanović.

"Tražite, sve je moguće. Ljudi traže najnevjerojatnije stvari. To je demokratska vlast, vi ovisite o većini u Saboru. Mi tu većinu imamo i ona dobro funkcionira", rekao je Milanović. A kako Milanovićeva politika funkcionira kod građana znat će se u nedjelju na generalnoj probi prije parlamentarnih izbora - redovnih ili prijevremenih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.