Politika

Ministrica vanjskih poslova

Pusić na ministarskoj konferenciji OESS-a u Baselu

Pusić na ministarskoj konferenciji OESS-a u Baselu

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas i sutra sudjelovat će na na ministarskoj konferenciji OESS-a u Baselu, a na kojoj će od Švicarske predsjedanje OESS-om preuzeti Srbija.

"Vidjet će se hoće li Srbija zadržati razinu koju je postavila Švicarska svojim predsjedanjem i na koji način će funkcionirati unutar tog predsjedanja jer u ovako osjetljivim uvjetima to postaje posebno važno.Kad su okolnosti relativno mirne i bez velikih konflikata i poteškoća, uloga predsjedanja nije toliko ključna, međutim, u ovim uvjetima to postaje vrlo važno pitanje, dakle: objektivnost, konstruktivnost, ravnoteža, izbalansiranost - to sve postaje velika, velika tema i veliki test", rekla je ministrica Pusić najavljujući teme OESS-ovog ministarskog sastanka u intervjuu Media servisu.

Ministarski sastanak je podijeljen na dva plenarna zasjedanja. Na prvom, pod nazivom „Aktualne krize europske sigurnosti: kako dalje" glavna tema rasprave bit će Ukrajina.

Ministrica Pusić najavila je zanimljiv sastanak, istaknuvši kako s Ruskom Federacijom kanale komunikacije treba držati otvorenima kako bi se napredak postigao. „Budući da se ne možemo složiti oko toga kako je došlo i tko je odgovoran za situaciju u Ukrajini, jer tu Ruska Federacija ima sasvim drugačiji stav od Zapada, mislim da se ipak možemo složiti o načinu izlaska iz te situacije", najavljuje sastanak ministrica.

„Ono na čemu ćemo mi pokušati inzistirati i skrenuti raspravu da vidimo ima li elemenata u kojima se slažemo oko načina izlaska i komuniciranja u budućnosti u vezi sa situacijom u Ukrajini, i uopće komunikacijom između nas i Ruske Federacije, dakle Zapada i Ruske Federacije."

Osim o aktualnim kriznim žarištima, na drugoj plenarnoj sjednici ministri će razgovarati o novim izazovima borbe protiv terorizma.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.