Politika

Leko: rješenje za "švicarce" već u petak na dnevnom redu Sabora

Leko: rješenje za

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko potvrdio je u ponedjeljak da će Vlada krajem tjedna predložiti zakonsko rješenje za probleme građana s kreditima u švicarskim francima te najavio da će taj prijedlog već u petak biti uvršten u dnevni red predstojeće saborske sjednice i raspravljen u najkraćem roku.

 

"Treba brzo reagirati jer je neprihvatljivo da moćnici iz džepa građana administrativnim putem uzimaju kad hoće i koliko hoće promjenom tečaja, a građani su potpuno nezaštićeni", ocijenio je Leko u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija.

Nije želio nagađati koje će mjere Vlada predložiti, no upozorio je da se u Hrvatskoj po važećim propisima sve vrijednosti mjere u kunama. "Mislim da bi bio dobar put da napokon kažemo kako se čuvaju vrijednosti unutar hrvatske države i mjera vrijednosti postaje kuna", dodao je.

Budući da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo potpune službene rezultate predsjedničkih izbora, novinarku Sanju Rabuzin-Pavić zanimalo je očekuje li da će premijer Zoran Milanović konačno čestitati na izbornoj pobjedi novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Leko je ponovio da je kao predsjednik Sabora čestitao predsjednici, da je to učinio i predsjednik u odlasku Ivo Josipović.

"Osobno ni u jednom trenutku nisam vidio ni jedan politički ni pravni razlog da se takav demokratski proces i tako uspješno provedeni predsjednički izbori dovode u pitanje", rekao je Leko.

Smatra da se SDP neće žaliti na rezultate izbora, jer ih u pitanje nije dovelo ni jedno stranačko tijelo, a za istup SDP-ove europarlamentarke Sandre Petrović-Jakovina, koja je ocijenila da je pobjeda Grabar-Kitarović neregularna i najavila ustavnu tužbu, kazao je kako "ne bi podcjenjivao njezinu samostalnost". "Rekla je da je sama, a ja nemam razloga da sumnjam u njezinu samostalnost", kazao je Leko.

Upozorio je da izborni rezultat nije dobro dovoditi u pitanje bez valjanih i dobro provjerenih razloga.

Leko ističe da predsjedničke izbore nije izgubio SDP, nego kandidat stranke Josipović, no kazao je da su posljedice i poruke izbornog rezultata politički značajne te da će ih SDP sasvim sigurno analizirati.

"SDP ima posljedice i odgovoran je za gubitak izbora, ali nije SDP izgubio izbore. Sasvim nove karte se dijele kad je riječ o parlamentarnim izborima", rekao je Leko.

Na pitanje kolika je odgovornost predsjednika stranke Milanovića za gubitak predsjedničkih izbora, kazao je kako je Milanović dobio povjerenje da vodi stranku do kraja mandata.

"On je nekoliko puta testirao to povjerenje i treba reći da ono nikada nije došlo u pitanje. Bilo je kritično kad je isključivan Slavko Linić, ali i tada je dobio povjerenje", podsjetio je Leko.

Ponovio je da stranka treba raditi na novoj političkoj platformi utemeljenoj na vrijednostima socijaldemokracije, a na pitanje okreću li se nezadovoljnici u SDP-u k njemu, kazao je kako nije stekao takav dojam.

"Ja se nudim da odgovorno i iskreno sudjelujem u procesima u SDP-u, kako bismo pobudili novi optimizam simpatizera stranke i kako bismo povećali našu odgovornost za budući razvoj hrvatske države", rekao je Leko.

Najavio je da će Glavni odbor SDP-a, na čijem je čelu, zasjedati krajem veljače ili početkom ožujka, ali i ocijenio da to treba biti redovita sjednica jer "ne treba stvari dramatizirati, pogotovo kad nisu pripremljene".

Odbacio je tumačenje predsjednika udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đure Glogoškog da je Leko produljio prosvjed u Savskoj, podsjetivši da je braniteljima ponudio da u Saboru na okruglom stolu razgovaraju o onom što ih tišti.

Uvjeren je da nakon povlačenja iz procedure nacrta novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, formiranja radne skupine koja radi na novom zakonu i odgode primjene odredba Zakona o mirovinskom osiguranju koje se odnose na braniteljsku populaciju, više nema razloga za nastavak prosvjeda u Savskoj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.