Politika

Francuski lokalni izbori testiraju snagu radikalne desnice

Francuski lokalni izbori testiraju snagu radikalne desnice

Birači u Francuskoj u nedjelju su počeli izlaziti na drugi krug lokalnih izbora koji testiraju snagu radikalne desnice Nacionalne fronte.

Biraju se tisuće lokalnih vijećnika na izborima na kojima je u prvom krugu protekle nedjelje oporbena desnica bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja odnijela pobjedu, porazivši krajnju desnicu kojoj su ankete najavljivale pobjedu, dvije godine prije predsjedničkih izbora.

Ljevica na vlasti je prošla bolje nego što se očekivalo, ali je Socijalističkoj stranci (PS) predsjednika Francoisa Hollandea koja je prešla prag od 20 posto ovo četvrti poraz zaredom, nakon općinskih, europskih i senatorskih izbora 2014.

Nacionalna fronta kojoj su ankete davale barem 30 posto glasova, na kraju je dobila četvrtinu, 25,35 posto.

Ovi se izbori smatraju predzadnjim zagrijavanjem prije regionalnih izbora krajem 2015. i predsjedničkih 2017.

Iako Nacionalna fronta nije ispunila vlastite najave da će postati najjača stranka u zemlji osvojila je svaki četvrti glas i najvjerojatnije će imati puno više vijećnika od sadašnja dva.

Antiimigrantska stranka koja je protivnik Europske unije pod vodstvom Marine Le Pen snažno se udvarala prosječnom francuskom biraču temeljeći političku strategiju na izgradnji snažne baze osvajanjem mandata na lokalnim izborima. U prvom krugu osvojili su osam sigurnih mandata a u drugom krugu mogli bi osvojiti još 100 do 220 mandata, pokazuju ankete.

Bira se ukupno 4108 vijećnika u departmanima koji imaju ograničene ovlasti nad gradnjom lokalne infrastrukture, školstvom i socijalnim službama. U prvom krugu je izabrano 220 kandidata desnice, 56 ljevice, 8 FN-a i 6 ostalih.

Sarkozyiju je u drugom krugu potrebna snažna pobjeda kako bi učvrstio vlast u konzervativnoj stranci UMP i dobio stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 2017.

Prema anketama UMP i saveznici mogli bi osvojiti dvostruko više mandata od socijalista predsjednika Francoisa Hollandea.

U postzibornim kombinacijama za formiranje lokalnih vlasti i socijalisti i UMP isključili su mogućnost koaliranja s Nacionalnom frontom.

Zbog izborne matematike Nacionalna fronta unatoč dobrim izbornim rezultatima ne očekuje da će osvojiti više od jednog ili dva departmana no nada se još boljem rezultatu na regionalnim izborima koji se održavaju kasnije ove godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.