Događaji

Francuska

Slab odaziv Francuza na izborima

Slab odaziv Francuza na izborima

U Francuskoj je jutros počeo prvi krug predsjedničkih izbora, na kojima će gotovo 44 milijuna glasača birati jednog od 10 kandidata za šefa države, piše HRT

Diljem zemlje otvoreno je oko 85.000 glasačkih mjesta, koja se zatvaraju u 18 odnosno 20 sati u većim gradovima. Do podneva je na birališta izašlo 28,29 posto birača, što je mnogo manje nego na prošlim izborima 2007.

Prve službene projekcije izbornih rezultata utemljene na djelomičnom prebrojavanju glasova očekuju se u 20 sati, a mediji bi mogli dobiti visoku kaznu ako prekrše taj embargo i prije objave vlastite izlazne ankete. Konačni rezultati očekuju se do srijede.

Nicolas Sarkozy (57), kojemu istječe mandat, bio je 2007. izabran za predsjednika Francuske s 53 posto glasova. Obećao je tada da će promijeniti politiku svoje zemlje. Na ove izbore izlazi kao najnepopularniji predsjednik koji se natječe za još jedan mandat.

Umjereni socijalist reformist Francois Hollande (57) želi postati normalni predsjednik po stilu vladanja. Na čelu vodeće stranke ljevice bio je 11 godina i prikazuje se kao osoba koja ulijeva povjerenje i okuplja ljude. Predstavlja se kao kandidat stvarne ljevice koja neće razočarati.

Marine Le Pen (43) prvi se put natječe za predsjednicu. Vodstvo Nacionalne fronte preuzela je od svojeg oca Jean-Mariea Le Pena, utemeljitelja te krajnje desne stranke. Želi ponoviti očev uspjeh iz 2002., kada je uspio proći u drugi krug predsjedničkih izbora.

Očekuje se da će Sarkozy i Hollande u prvom krugu izbora biti prilično izjednačeni, ali da nijedan neće dobiti dovoljno glasova. U drugom krugu 6. svibnja, prema anketama, trebao bi pobijediti Hollande. Ako se potvrde prognoze, Sarkozy bi bio prvi francuski predsjednik nakon više od 30 godina koji je izgubio borbu za reizbor na dužnost nakon prvog mandata.

HRT/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.