Politika

Oprez pri prikupljanju novca

Vlada predložila nacrt Zakona o humanitarnoj pomoći

 Vlada predložila nacrt Zakona o humanitarnoj pomoći

Vlada je na današnjoj sjednici predložila Nacrt Zakona o humanitarnoj pomoći kojim je točno određeno za što se ili koga prikuplja novac kako bi se spriječile eventualne nepravilnosti i malverzacije, a potvrđen je i konačan prijedlog Zakona o žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu koji predviđa novčanu naknadu za žrtve koja neće biti regulirana posebnim zakonom.

Vlada je prihvatila Zakon o žrtvama seksualnog nasilja, koji u fokus stavlja žrtvu, te naglašava vojne,a ne civilne karakteristike počinitelja. Ovo je jedinstven takav zakon u regiji, a ovakva rješenja su rijetka i u svijetu, naglasila je zamjenica ministra Vesna Nađ.

"Nakon više od dvadeset godina počinjenog seksualnog nasilja u Domovinskom ratu žrtve seksualnog nasilja, žene, ali i muškarci konačno će dobiti pravo na tretiranje s poštovanjem i pravo na priznavanje patnje," rekla je Nađ. Zakonom su propisane jednokratne novčane naknade za žrtve i njihove nasljednike i to od 100 do 150 tisuća kuna za teži oblik seksualnog naslja, kao i mjesečna naknada od oko 2400 kuna.

Osim toga, izmjenjena je i odredba oko državljanstva što je uvjet za status žrtve, pojasnila je Nađ.


"Propisano je državljanstvo RH kao uvjet za stranku u vrijeme podnošenje zahtjeva. Isključeni su pripadnici, neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi iz ostvarivanja prava ovog zakona," rekla je Nađ. Vlada je u proceduru poslala i izmjene Zakona o humanitarnoj pomoći prema kojima ćemo ubuduće točno znati tko prikuplja i kome odlazi novac iz humanitarnih akcija. Treba napraviti reda, a prema novim smjernicama svaka se humanitarna akcija treba prijaviti uredima državne uprave, poručila je ministrica socijalne politike, Milanka Opačić.

"Mislimo da je jako važno u ovom segmentu napraviti reda da bi ljudi znali točno novac kome daju kuda odlazi i da budu u tome apsolutno sigurni. Ukoliko se skuplja novac za liječenje od određene bolesti onda novac koji je ostao na računu mora se upotrijebiti za isto liječenje bolesti neke druge osobe, ne može se upotrijebiti za gradnju kuće ili za neku drugu svrhu, nego za ono za što je skupljeno," rekla je Opačić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.