Politika

Podemos je Sirizin najbliži saveznik u Europi

Španjolski Podemos očekuje brz i "razuman" dogovor o grčkome dugu

Španjolski Podemos očekuje brz i

Pablo Iglesias, vođa španjolskog Podemosa, stranke koja se bori protiv mjera štednje, rekao je u ponedjeljak da je grčko nedjeljno referendumsko 'ne' ojačalo pregovarački položaj vlade u Ateni i uvjeren je da će Sirizina vlada idućih dana postići dogovor s kreditorima.

Podemos je Sirizin najbliži saveznik u Europi, a na nedavnim lokalnim izborima bio je jedan od pobjednika i zadržao je potporu znatne većine glasača i za vrijeme grčke krize.

Po anketama objavljenima u nedjelju, Podemos je izjednačen s dvjema glavnim španjolskim strankama.

"Grčko referendumsko 'ne' pojačalo je grčku pregovaračku poziciju za postizanje razumna dogovora", rekao je čelnik Podemosa Iglesias na konferenciji za novinare. "Veoma sam optimističan. Siguran sam da ćemo za nekoliko dana imati dogovor".

Na pitanje je li referendum dobar i za njegovu stranku, Iglesias je rekao: "Nije glas 'ne' dobar za Podemos, on je dobar za ljude u Europi. Ne moramo se brinuti za demokraciju".

Po njegovim je riječima grčki referendum bio važan politički događaj za Europu, a o rezultatu će u ponedjeljak razgovarati s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.