Politika

Ideja

Francuska želi zajednički euro proračun

Francuska želi zajednički euro proračun

Eurozona treba zajednički proračun koji će se na početku financirati izdavanjem duga, dok se novac poreznih obveznika treba koristiti tek u kasnijim stupnjevima daljnje financijske integracije, rekao je u subotu francuski ministar ekonomije Emmanuel Macron.

Ideja je naišla na negodovanje i propitkivanje u Njemačkoj gdje je vicekancelar Sigmar Gabriel zatražio više detalja i rekao da je striktno protiv zajedničkog proračuna koji bi se financirao "euro porezom ili PDV-om".

Njemačka se već dugo protivi uvođenju euro obveznica iako bi one značajno pojeftinile zaduživanje na tržištima kapitala iz straha da bi "jeftin novac" otežao reforme u slabijim članicama eurozone.

Macron je rekao da bi financiranje proračuna kroz poreze na početku usporilo projekt. "Za mene prvi korak prema proračunu eurozone je podizanje novca kroz zajedničko jamstvo," rekao je na tiskovnoj konferenciji koju prenosi Reuters.

Ministar je uvjeren da se može postići sporazum o mehanizmu za "zajedničko podizanje novca namijenjenog novim prijedlozima, novim projektima i drugim pitanjima eurozone".

"Na drugom stupnju mi moramo podići ili podijeliti poreze. Ja mislim da je učinkovitije da to ne bude preduvjet za euro proračun jer će to tražiti puno vremena," rekao je.

Francuska u posljednjim tjednima poduzima novu inicijativu u traženju dublje fiskalne i monetarne integracije u nastojanju da utemelji mehanizam koji će omogućiti prijenos novca slabijim članicama eurozone.

Ministar kaže da je zajednički proračun ključan: "Vi trebate nekog zaduženog za alociranje novca gdje je to bitno za zajednički interes."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.