Politika

Klement Bašić: Obrtnici će konačno imati svog zastupnika, a s muljanjem i radom na crno je gotovo

Klement Bašić: Obrtnici će konačno imati svog zastupnika, a s muljanjem i radom na crno je gotovo

Kako bi poboljšali poslovnu klimu u Hrvatskoj i država stvorila poticajno i konkurentno poduzetničko okruženje te uvjete za rast i razvoj obrtništva i ukupnog gospodarstva, Hrvatska obrtnička komora (HOK) oblikovala je šest glavnih zahtjeva budućoj vlasti.

Jačanje pravnog položaja obrtnika, fleksibilno radno zakonodavstvo i zapošljavanje, stabilna porezna politika i financiranje obrta, financijska disciplina - bolja naplata potraživanja, strukovno obrazovanje kao temelj razvoja, Hrvatska obrtnička komora - zastupnica interesa obrtnika, šest je točaka koje je naveo HOK. 

Klement Bašić, predsjednik splitsko-dalmatinske organizacije HNS-a i kandidat koalicije 'Hrvatska raste' u IX. izbornoj jedinici, pozdravlja inicijativu HOK-a. 

- Cijeli život sam obrtnik i ovo je jedna od najvažnijih inicijativa za Hrvatsku! Bez jakog gospodarstva koje se temelji na malim poduzetnicima i obrtnicima nema ni države. Hrvatska obrtnička komora je vrlo dobro detektirala područja na kojima treba hitno poraditi, a moram reći da se moj program u dobroj mjeri poklapa s težnjama HOK-a - kaže Klement Bašić. 

On je već ranije poručio da će, ako bude izabran u Sabor, obrtnici imati svog čovjeka u toj najvažnijoj instituciji demokratskog društva.

- Prije svega treba smanjiti porezno opterećenje, posebno za obrtnike početnike. Treba im dati šansu da se razviju i počnu disati punim plućima. Zakonskim olakšicama treba stimulirati one koji rade legalno, a energiju usmjeriti na eliminiranje rada na crno. Ne smije onaj koji nešto mulja ispasti pametniji od obrtnika koji sve uredno plaćaju.

Nisam za hvatanje vještica, ali svi moraju imati u sebi usađenu spoznaju da se ne smije varati državu, ne kao strah, već kao normalnu stvar. To je, praktički, potkradanje svojih sugrađana i treba na to gledati kao na sramotu, a ne sposobnost. Naravno, moramo učiniti sve da nam država bude efikasna, a ne da obrtnici na porez gledaju kao na harač za uhljebe.

Kad je riječ o obrtničkim zanimanjima, smatram da je nužna i promjena u obrazovanju. Treba, po meni, osigurati preduvjete za razvoj praktične nastave i prakse tijekom, a ne nakon školovanja - drži Bašić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.