Politika

Domoljubna koalicija i Most složni

Kreće velika reforma javne uprave

 Kreće velika reforma javne uprave

Kreće se u veliku reformu javne uprave - rezat će se dodaci na plaće, spojit će se neke agencije, nagađivat će se zaposlenici. Najave stižu iz Vlade, Domoljubna koalicija i Most, čini se složni su u tome da se uvede reda u već godinama spominjanu glomaznost javne uprave.

Prethodnici pozdravljaju najave uz poruku - nadamo se da ćete nastaviti gdje smo mi stali... U tijeku je priprema provođenja reformskih mjera kako bi riješili slabosti u upravljanju i poboljšali funkcioniranje javne uprave.

 

Otkrila je za Media servis ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović koja je jedna od koordinatorica tog posla zajedno s ministricom rada i mirovinskog sustava HDZ-ovom Nadom Šikić. Jurlina ističe kako će reforma obuhvatiti tri važna područja: od racionalizacije svih tijela na državnoj i lokalnoj razini, digitalizacije sustava pa do promjene politike plaća državnih i lokalnih službenika i namještenika. Ovo zadnje za zaposlene jest i najzanimljivije..

"Pa će se u okviru te teme posebno analizirati postojeća složenost poslova u javnoj upravi, izradit će se kompetencijski okvir za sve zaposlene, utvrditi kriteriji za novu klasifikaciju radnih mjesta u javnoj upravi i uvodit će se sustav objektivnog i nepristranog ocjenjivanja državnih javnih službenika i revidirat će se sustav plaća", rekla je Jurlina.

Ministrica Jurlina Alibegović nije mogla detaljizirati na koji će se način odrediti kompetencijski okvir.

"To su zapravo mjere koje su definirane, utvrđene, a na stručnim povjerenstvima koja će činiti svi relevantni predstavnici svih važnih i uključenih tijela i institucija, zapravo će imati priliku diskutirati i predložiti najbolja moguća rješenja", rekla je Jurlina.

Kad je o plaćama riječ u Vladi, kako se može neslužbeno čuti, planiraju ukinuti dodatke na plaće, vjerojatno uvesti varijabilni i fiksni dio plaće te pritom uvesti sustav nagrađivanja vrijednih zaposlenika. Upravo je o tome nedavno u intervjuu Media servisu govorio i potpredsjednik Vlade Božo Petrov koji pritom nije bježao ni od mogućih otkaza pa je na pitanje - hoće li ih biti za one koji ne rade, odgovorio:

"Naravno. Je li po vama normalno da se kaže: ok, onaj tko ne radi, dobit će manju plaću. No onaj tko ne radi, treba ići kući. I to je vrlo jasno. Ne vidim zbog čega to ne bi bilo tako. Onaj tko radi slabije, treba ga se upozoriti i treba educirati ljude. Ako netko radi slabije zato što ne želi raditi, smatram da treba za to snositi konsekvence. Ja ovdje ne zastupam bilo kakvo neoliberalističko stajalište nego smatram da su to korektna pravila igre prema svim onim ljudima u realnom sektoru koji hrane ovaj javni sektor. Hrane ga zato da bude na korist njima a ne da u njemu postoje svete krave", rekao je Petrov.

Jurlina Alibegović očekuje potporu oporbe u ovom poslu, a njezin prethodnik Arsen Bauk poručuje kako se baš i nada da će nastaviti ono što su oni započeli. No pritom ističe kako treba vidjeti i potporu sindikata u tom poslu.

"Ono što mogu dati kao preporuku ako se želi napraviti jedinseni sustav plaća, da se s jednog mjesta pregovara o svim kolektivnim ugovorima, neovisno o tome iz kojeg se resora radi. Dakle, i zdravstvo i školstvo, i obrazovanje i znanost, i državni službenici i ostali koji pregovaraju. U tom slučaju će se moći uniformirati dodaci o kojima se govori. Inače, ako se prepusti resorima samostalno, oni će uvijek biti nešto više blagonakloni u navodnim znakovima u svoje ime", rekao je Bauk.

I bivši ministar financija SDP-ov Boris Lalovac poručuje kako će podržati dobru stvar, no pitanje sindikata, slaže se, ostaje:

"Vjerojatno će gospodarski rast biti u četvrtom kvartalu. Znate da će oni ostvariti svoje pravo na povećanje plaća. Prvo moraju to zadovoljiti, a onda kasnije još i dalje smanjivati ovaj dio plaća. Vi znate da je prošla vlada plaće u javnoj upravi svela na razinu 2007. i 2008. godine. Dalje, što se tiče linearnih rezova, ne ide. Znači, za daljnje smanjivanje plaća i daljnju reformu, trebat će raditi puno bolnijih rezova ako to misle napraviti. Mi smo sad došli na 2007. i 2008., a dodatni iskorak će tražiti puno ozbiljnije reforme", rekao je Lalovac.

Kako bilo u Vladi se nadaju da će cijeli sustav umrežiti kroz dvije godine, a na njemu već rade Carnet, Fina i APIS.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.