Politika

Trakavica bez kraja

Analitičari o izboru šefa SOA-e: Ovo je pljuska Tomislavu Karamarku!

 Analitičari o izboru šefa SOA-e: Ovo je pljuska Tomislavu Karamarku!

Nakon gotovo dva mjeseca razriješena je trakavica oko prvog čovjeka SOA-e. Premijer Tihomir Orešković supotpisao je smjenu Dragana Lozančića, koju je bez prethodnih konzultacija s njim inicirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Dogovorno za novog ravnatelja SOA-e predlažu Daniela Markića, a usuglasili su se i oko novog predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Sedam tjedana nakon što je predsjednica objavila da Dragan Lozančić ne uživa njezino povjerenje te potpisala smjenu, supotpis na tu odluku stavio je i premijer Orešković. Prema zajedničkom prijedlogu Lozančićev nasljednik bit će Daniel Markić. Načelnik za međunarodnu suradnju SOA-e u medijima se spominjao kao Oreškovićev favorit.
 
Dok je Pjer Šimunović, usuglašeni novi predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, navodno izbor Grabar Kitarović. Zajednički prijedlog bit će upućen na prethodno mišljenje saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost. No odluka je na premijeru i predsjednici, čiji konačni dogovor je sudeći prema napisima loše odjeknuo u HDZ-u.
 
Stranački vrh navodno je ljut na predsjednicu zbog soliranja s premijerom te dogovora oko Markića, čijem se imenovanju Tomislav Karamarko od početka protivio. Evo što o dogovoru kažu analitičari Davor Gjenero i Žarko Puhovski.
 
‘‘S jedne strane, bilo je logično da se nekakva odluka donese. To je predugo trajalo, pogotovo u ovoj situaciji u Europi kakva se sad pomalja. I zato mislim da je to dobro. Ono što mi se čini problemom, da imamo drugog čovjeka za redom koji vodi obavještajnu agenciju,a nije samo hrvatski nego i strani državljanin.

To mi se čini sigurnosnim problemom. I treće, pitanje kakve će to reakcije izazvati kod stranke koja je većinska u Saboru, odnosno njezinog predsjednika Karamarka, što bi mogao biti elementom nove nestabilnosti u političkom životu‘‘, komentirao je Puhovski.

‘‘Osim toga što predsjednik HDZ-a nije uspio uspostaviti kontrolu nad obavještajnim sustavom, sustav policije je isto tako izmakao HDZ-ovoj kontroli i Karamarka kao prvog potpredsjednika vlade. U svakom slučaju, neugodna poruka i za HDZ i za Karamarka pred unutarstranačke izbore‘‘, smatra Gjenero.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.