Politika

Reakcije

Predsjednica: Ponašanje Srbije neobično

 Predsjednica: Ponašanje Srbije neobično

Muškarac koji je uhićen u petak u Srbiji pod sumnjom da je špijunirao u korist hrvatskih obavještajnih službi nalazi se u 48-satnom pritvoru, nakon čega slijedi ispitivanje u Višem tužiteljstvu u Beogradu. Riječ je o umirovljenom bivšem oficiru JNA Čedi Čoloviću. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nema informacija da je uhićeni povezan s našim službama.

 

"Ako bi bila riječ o nekom povezanim s našim obavještajnim sustavom, onda se to iskomunicira prije svega preko diplomatskih i relevantnih službi, a ovo objavljivanje mi je u najbolju ruku vrlo neobično i nadam se da ćemo nakon završetka naše kampanje i izbora u Hrvatskoj sjesti za stol", izjavila je predsjednica.

Opozvani premijer Tihomir Orešković zbog svega je konzultirao šefa SOA-e, rekao je za HTV.

''Mogu potvrditi prvo da sam se čuo s gospodinom Markićem iz SOA-e. I mogu potvrditi da ovaj gospodin o kojem pričamo nije hrvatski špijun. Znamo samo da je bio major u JNA, da se borio protiv Hrvatske, da ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, ali nemamo dovoljno informacija. U kontaktu smo s ministrom Kovačom, koji je u Bratislavi s ministrom Dačićem. Evo čekamo da dobijemo malo više informacija'', rekao je Orešković.

Tehnički ministar Kovač u Bratislavi je izjavio kako hrvatsko veleposlanstvo od srbijanske vlade još nije dobilo nikakvu službenu obavijest o slučaju.

''Zaista o tome ne znamo službeno ništa. Budući da je to onako plasirano u medije, a ne našoj hrvatskoj strani, ispada da je to neka vrsta trećerazredne epizode u ovoj sapunici koja nam se u Hrvatskoj servisa već tjednima. I ispada zaista kao neka vrsta cirkusa Colorado'', rekao je Kovač.

Šefa SDP-a i lidera Narodne koalicije Zorana Milanovića ne bi čudilo da je sve ovo konstrukcija, jer smatra da se beogradska vlast trenutno ponaša kao da je osnovala EU.

"Što da ne podižen tenzije? Tko podiže tenzije? Je li mi hapsimo navodne špijune u Zagrebu. Ne vidim što bi i kakve bi tajne velike hrvatski špijun skupljao u Beogradu. Vjerojatno recept za izradu pljeskavica, ne znam stvarno."

Oglasila se i bivša inoministrica Vesna Pusić.

"S ovim mislim da se nisu odnosi pogoršali, prije su vjerojatno bili na najnižoj razini od završetka rata i treba početi raditi nešto nakon kampanje, a ovo meni izgleda kao neka unutarnja igra, obračun unutar Srbije", izjavila je Pusić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.