Politika

Bura reakcija

Vulin zbog Orepićeve izjave Hrvatsku usporedio s NDH

Vulin zbog Orepićeve izjave Hrvatsku usporedio s NDH

Izjava Mostova ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da bi, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru pala ispod 30 posto i izgubila pravo na dvojezične natpise izazvala je buru reakcija

Ministra su na izjavu potaknula, kako je rekao, 'prozivanja desnice' zbog provjera prebivališta i brisanja navodnih fiktivnih stanovnika s biračkih popisa.

Reagirali su bivši SDP-ov ministar Arsen Bauk, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin.

'Mislim da se radi o predizbornoj retorici koja nema veze sa hrvatskim zakonima i sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Dakle, prava o uporabi jezika i pisma ostvaruju se na temlju popisa stanovništva, a ne temeljem evidencije mjesta prebivališta', izjavio je Bauk.

U otvorenom pismu Pupovac napominje kako je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić više puta optužio cijelu jednu manjinu da manipulira prijavom prebivališta, a takve optužbe, kaže čelnik SNV-a, srpsku manjinu ne samo da zabrinjavaju, nego i straše.

Orepić je odgovorio Pupovcu na Facebooku . Poručio je da su lažnim prebivalištima mnogi manipulirali te da je vrijeme da se s tim prestane. Dodao je da uspostavljanje reda na ovom kao i na bilo kojem drugom području funkcioniranja države ne smije doći u pitanje bez obzira na to hoće li to ugroziti bilo čije pojedinačne ili skupne materijalne i političke interese.

Javnosti se obratio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Prozvao je Milanovićevu vladu da je ignorirala njihove argumente i zahtjeve da se ponovno provede popis stanovništva u Vukovaru te provjere fiktivna prebivališta.

'Koliko god malo Srba živjelo u Hrvatskoj, izgleda da ih je previše za Vladu RH. Koliko god da je malo Srba ostalo, oni su i dalje problem', smatra Vulin.

Dodao je kako je ovo najava rasnih zakona kakve je imala Nezavisna Država Hrvatska.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.