Događaji

#hrvatska

Obilježena 30. obljetnica početka Bitke za Vukovar

Obilježena 30. obljetnica početka Bitke za Vukovar
RTL

Bitka za Vukovar označila je prekretnicu u ratu za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a njezini sudionici postali su junaci kojima se treba diviti, poručeno je u subotu sa središnjeg obilježavanja 30. obljetnice te bitke.

Vukovar je herojski branjen u toj bitki 1991. godine, a obrana grada bila je slomljena nakon gotovo tri mjeseca otpora.

Svečanosti u Vukovaru nazočili su danas brojni hrvatski branitelji i ratni zapovjednici predvođeni posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, izaslanici predsjednika Republike i predsjednika Hrvatskog sabora, župani Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije Damir Dekanić i Ivan Anušić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te članovi Vlade predvođeni predsjednikom Andrejom Plenkovićem.

"U osvajanje Vukovara poslano je preko 30.000 vojnika naoružanih sa 600 tenkova, 500 oklopnih transportera i 180 haubica, dok je grad branilo oko 6.000 branitelja i dragovoljaca. U toj borbi Davida i Golijata hrvatski su branitelji vezivanjem neprijatelja na području Vukovara osigurali ostatku Hrvatske tri dodatna mjeseca za konsolidaciju hrvatskih oružanih snaga", poručio je premijer Plenković.

Bitka imala ključnu ulogu u sazrijevanju hrvatske demokracije

Zahvalivši braniteljima za sve što su učinili 1991. godine braneći Vukovar i Hrvatsku, Plenković je ustvrdio kako je vukovarska bitka bila prekretnička bitka Domovinskog rata koja je, kazao je, imala i ključnu ulogu u sazrijevanju hrvatske demokracije.

"I premda su stradanja tijekom Domovinskog rata i dalje bolna sjećanja, a posebice boli još uvijek 1858 nestalih, pobjednička je Hrvatska pružila ruku pomirenja i povjerenja, poštujući prava nacionalnih manjina uključujući i srpsku nacionalnu manjinu, Hrvatska ostaje privržena vrijednostima kojima je u Domovinskom ratu obranjena slobodna i demokratska Hrvatska", kazao je Plenković.

Naglasio je i da je dužnost hrvatske države nastaviti s naporima da se pronađu sve nestale osobe, kazne ratni zločinci, osigura adekvatna satisfakcija logorašima te promiče istina o Domovinskom ratu, osobito među djecom i mladima.

Dotaknuvši se Vukovara, Plenković je kazao kako Vlada osjeća posebnu odgovornost za revitalizaciju toga grada ali i cijele istočne Slavonije. Naveo je kako je u tom kontekstu Vukovar proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta, vukovarska bolnica postala je nacionalnom memorijalnom bolnicom, 18. studeni proglašen je državnim blagdanom, u Vukovar se vratila Hrvatska vojska, a povećani su i izgledi da svi još uvijek neotkriveni zločinci budu privedeni pravdi.

Borković: Hrvatska nikome dužna, a svima na savjesti

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković kazao je kako je Hrvatska danas punopravna članica NATO saveza i Europske unije, "nikome dužna, a  svima njima na savjesti".

"Svojom borbom, krvlju, žrtvom, patnjom i ustrajnošću podigli smo ljestvicu morala, domoljublja, poštenja, požrtvovnosti, zalaganja i uspjeha koja mnogima do danas nije dostižna, a čak je mnogi i ne prepoznaju", rekao je Borković poručivši kako Hrvatska nije slučajna država, nije slijednica ni ustaša ni partizana, nije utemeljena ni u Brezovici niti u Srbu, a nije stvorena ni u Jajcu.

Također je kazao kako smo posljednjih godina svjedoci da se mnoge političke i društvene organizacije kao i razni dužnosnici na lokalnoj i državnoj vlasti te javne osobe svjesno ili nesvjesno provlače ispod ljestvice svekolike kvalitete koju je Vukovar svojom borbom i žrtvom nametnuo cijelom Hrvatskom društvu.

Izaslanik predsjednika Republike, umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković rekao je kako se danas odaje počast junaštvu hrvatskih dragovoljaca i pripadnika 204. brigade. "Vukovar utjelovljuje sva mjesta petogodišnjeg stradavanja diljem Lijepe naše. On je postao simbolom i bolnim podsjetnikom svih žrtava koje su pale za slobodu i samostalnost Republike Hrvatske", poručio je Mareković rekavši kako nažalost Vukovar 1991. nije izdržao, ali je izdržala Hrvatska.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Ante Deur poručio je da je bitka za Vukovar utkana u konačnu pobjedu hrvatskog naroda. "U tih 100 dana obrane, bez Vukovara i žrtve vukovarskih branitelja ne bi bilo niti Oluje, niti samostalne hrvatske države", rekao je Deur.

Sudionike svečanosti nadletjeli su zrakoplovi Hrvatsko ratnog zrakoplovstva te Krila Oluje.

Prije svečanosti, održane u perivoju Dvorca Eltz, državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju iz Domovinskog rata. Ulicama Vukovara jutros je prošla budnica te kolona nositelja ratnih zastava hrvatskih braniteljskih postrojbi.


Reci što misliš!