Politika

Goran Marić na čelu

Vlada donijela odluku o osnivanju novog Ministarstva

 Vlada donijela odluku o osnivanju novog Ministarstva
Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojima će se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom preoblikovati u Ministarstvo državne imovine na čijem će čelu biti Goran Marić.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da se time daje poseban značaj upravljanju državnom imovinom kao jednom od bitnih čimbenika gospodarskog rasta koji je izrazito značajan za kvalitetno punjenje prihodovne strane državnog proračuna.

"RH je u proteklih 25 godina imala različite institucije i modele koji su se bavili državnom imovinom no niti jedan nije potpuno udovoljio zadanim ciljevima. Kao najveći ekonomski potencijal RH državna imovina je nedovoljno iskorištena, a upravljanje i raspolaganje državnom imovinom nisu dovoljno integrirani" pojasnio je Plenković. Plenković je naglasio i da nije uspostavljen odgovarajući registar imovine, postojeći podaci nisu cjeloviti, a ponekad sasvim i točni.

"Ocjenjujemo stoga da će ustrojavanje Ministarstva državne imovine omogućiti čvršće i koherentnije upravljanje državnom imovinom i riješiti niz problema s neiskorištenim državnim vlasništvom i stavljanjem u funkciju tog vlasništva na način da to bude korisno i za državni proračuni i gospodarstvo" dodao je Plenković. Vlada je usvojila i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o sustavu državne uprave kojim će se premostiti vrijeme upravljanja državnim uredima do imenovanja novih državnih tajnika. Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić.

"Kako bi se riješila ova praznina i omogućilo normalno funkcioniranje državne uprave na razini središnjih državnih ureda predlaže se utvrditi da će predstojnici dosadašnjih državnih ureda, privremeno do imenovanja državnih tajnika, obnašati dužnost državnih tajnika središnjih državnih ureda" pojasnio je Stier.

Osnovani su i odbori za pregovaranje o izmjena i dopuna sporazuma o osnovici plaće u javnim službama te za državne službenike kojima će predsjedati ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić. Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je o izvršenju državnog proračuna za prošlu godinu koje su već prošle vladinu proceduru, no s obzirom da nisu bile izglasane u Saboru, danas je ona na sjednici Vlade ponovljena. U fokusu je ipak bio prijedlog zaključka u vezi provedbe porezne reforme.

Marić je rekao da nakon predstavljanja reforme te onoga što slijedi, a to je javna rasprava, treba donijeti ovaj zaključak koji se odnosi na izmjenu poreznih propisa. U cilju ubrzanja procesa usvojen je zaključak kojim se daje suglasnost da se zbog kratkoće rokova iz procjene učinka propisa izuzmu nacrti prijedloga zakona koji će se mijenjati u provedbi cjelovite porezne reforme.

Vlada je odlučila osnovati i Savjet za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima kojim će predsjedati premijer Andrej Plenković. Usvojene su i odluke o osnivanju Povjerenstva za izradu prijedloga strategije nacionalne sigurnosti i zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da strategija nacionalne sigurnosti iz 2002. godine nije u skladu s aktualnim uvjetima vanjskog i unutarnjeg okruženja. Promijenila se paradigma sigurnosti poručio je Krstičević.

"Imamo nove oblike ugroza, vidimo ih i u Hrvatskoj i ova događanja, to je hibridno djelovanje, informacijsko djelovanje, terorizam, kibernetički terorizam,nezaposlenost, demografski trendovi, izbjeglička kriza, elementarne nepogode, stoga je potrebno definirati koncept nacionalne sigurnosti i s tim povezanih institucija."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.