Politika

Ministar Marić u utrci je s vremenom

Porezna reforma test Plenkovićeve Vlade

 Porezna reforma test Plenkovićeve Vlade

Jučer poslijepodne okupio se uži kabinet Vlade. Najvažnija tema razgovora- porezna reforma.

Ministar Marić u utrci je s vremenom da bi ona stupila na snagu s prvim danom 2017,. a MOSTovci, uglavnom neslužbeno, danima su već iznosili primjedbe tražeći izmjene i odgodu. Premijer Plenković Mariću drži strani. I jučer je poručio da porezna reforma ide dalje.

"Ideja je bila napraviti jednostavniji, učinkoviti porezni sustav, a drugo je osigurati veći dohodak građanima, rasteretiti poduzetnike, istodobno održati javne financija i državni proračun na razini da država funkcionira", rekao je premijer.

Ministar financija Zdravko Marić jučer je najavio kako će na današnju sjednicu Vlade ići cijeli paket poreznih izmjena koji sadrži 15 zakona. U svakom slučaju razgovori HDZ-a i MOST-a ne idu glatko. Nakon jučerašnjeg višasatnog zasjedanja užeg kabineta Vlade, danas u 9 sati slijedi nastavak.

Bruxelles prati poteze nove Vlade. EK povećala je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,6 posto. Vlada Andreja Plenkovića prema procjenama Bruxellesa bi mogla nastaviti s programom strukturnih reformi i provesti poreznu reformu, što bi imalo pozitivan učinak na investicije i potrošnju, pokretače rasta.

"Može nas zadovoljiti u smislu toga da je Europska komisija na tragu projekcija Vlade, koje smo napravili uz pretpostavku 'no policy change'. Sigurno da mi računamo za iduću godinu, obzirom na poreznu reformu koju predlažemo, a nadamo se da će stupiti na snagu 1. siječnja 2017., na određeni dodatni doprinos gospodarskom rastu iduće godine", kazao je ministar financija Zdravko Marić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.