Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

In the Earth: A možda su u šumi

In the Earth: A možda su u šumi

Potraga za nekom svježom, originalnom i napose kvalitetnom filmskom preporukom ovaj tjedan se zaustavila na najnovijem filmu osebujnog britanskog autora, Bena Wheatleya.

Imao sam isprva najbolju namjeru pisati o najnovijem redateljskom angažmanu super talentiranog scenarista, redatelja i glumca Taylora Sheridana (''Hell or High Water'', ''Sicario'', ''Wind River''…), akcijskom trileru ''Those Who Wish Me Dead'', no nakon odgledanog, ostao sam nemalo razočaran njegovom prosječnošću te sam u konačnici odlučio za vas potražiti nešto ipak trunčicu zanimljivije.  

Drugi izbor je bila premisom potencijalno urnebesna irska horor komedija ''Boys from County Hell'', ali izuzev nekoliko duhovitih prizora i dosjetki i na određen način zanimljive reinvencije priče o vampirima, nasušno je nedostajalo onog magičnog spoja humora i strave kojeg su do sad uspješno uspjeli pronaći tek rijetki.

Treća, pokazat će se sreća (ako ćemo naravno suditi po ukusu potpisnika ovih redaka) ukazala se kod provjerenog, gore spomenutog autora koji je na najbolji način iskoristio ovu pandemijsku paranoju i priredio nam jednu pretencioznu, uznemirujuće moralističku priču o koheziji ljudi i prirode.

U jeku pandemije smrtonosnog virusa, čovječanstvo se nalazi u mrtvoj utrci s vremenom kako bi čim prije pronašlo efikasan lijek. Znanstvenik Martin Lowery (J. Fry) poslan je u kontrolirano šumsko područje locirano u blizini Bristola sve kako bi pomogao svojoj nekadašnjoj ljubavnici, doktorici Oliviji Wendle (H. Squires) u njezinom istraživanju specifično plodne šumske zemlje i njezinom potencijalnom korištenju za usjeve.

Do njezina, vozilima teško pristupačnog kampa, može se doći isključivo pješice, a kako to područje nema adekvatnog signala za GPS uređaje, tamo ga odvodi rendžerica Alma (E. Torchia).  

In the Earth (2021)

Režija: Ben Wheatley

Uloge: Joel Fry, Ellora Torchia, Reece Shearsmith, Hayle Squires, John Hollingworth, Mark Monero…

Žanr: Horor, SF, triler T

rajanje: 107 min.

Prilikom noćenja u šumi, Martinov i Almin san nasilno poremeti nepoznat napadač, a uz grubo osvješćenje dočeka i spoznaja kako su ostali bez većine stvari uključujući i obuću. Martin nedugo potom ozlijedi stopalo, a došavši niotkuda, pomalo ekscentrični lutalica Zach (R. Shearsmith) ponudi im pomoć. Nakon prijazne dobrodošlice, Martina i Almu dočeka neugodno iznenađenje…

Ben Wheatley (''Kill List'', ''Sightseers'', ''High Rise'', ''Free Fire''...) je tijekom posljednjih 10-ak godina izgradio reputaciju nepredvidljivog i originalnog autora koji kroz svoje uvrnute priče zna savršeno izbalansirati količinu humora, bizarnosti, strave pa čak i akcije, no dočim se nedavno prihvatio readaptacije slavnog romana Daphne Du Maurier, ''Rebecca'', mnogi su stekli mišljenje kako se i on 'prodao' i postao studijski igrač (film je u konačnici završio na 'Netflixu' uz prilično poražavajuće kritike).

Taj nesretan 'izlet' u komercijalne vode, Wheatley je brzo pregrmio i za razliku od većine inertnih kolega počeo raditi na priči koja će se savršeno nadovezati na globalnu pandemijsku pošast koja nas već godinu i pol psihički izjeda.

Dva tjedna snimanja bila su mu dovoljna kako bi stvorio još jednu efektnu i poprilično ispaljenu halucinogenu vožnju ljudskom psihom, u ovom slučaju simbolično povezanu s već spomenutom globalnom pandemijskom psihozom.

Wheatley je očito pomno pratio razvoj situacije s COVIDOM-om (u filmu ga ne spominje direktno, ali je kristalno jasno da je to ta pandemija koja je zahvatila svijet), sukob primitivnog razmišljanja i znanosti, odnosno, čovjekov povratak istoj onoj prirodi koju već stoljećima sustavno uništava.  

Glavnog lika je iz klaustrofobične, ali ipak komforne gradske izolacije nespremno bacio u nepreglednu šumu i prirodu i već je taj prvi šok bio dovoljan da se poigra s njegovom psihom. Kad k tome još dodate folklornu legendu i fascinantnu priču o mikorizi (op.a. simbioza korijena i gljiva), odnosno, živoj prirodi koja komunicira, ali se i osvećuje, dobivamo nešto izuzetno zanimljivo.

Naravno, Wheatley je često sklon nešto sporijem narativnom ritmu i sporom, no svejedno efektnom stvaranju atmosfere koja je ovdje savršeno potpomognuta samom prirodnom kulisom i glazbenom pozadinom (Clint Mansell) na tragu Carpentera.

Isprva mnoge stvari djeluju odveć poznato (ludi ubojica u šumi i pokušaj bijega iz njegova uzništva), no i kad pomislite kako ste sve povezali te nema pravih iznenađenja, stiže tripoidni klimaks koji će iz vas izvući onaj neizbježni 'koji k….' uzvik. 

Wheatley je priču i ideju posložio prilično pretenciozno i mnogi će se nelagodno koprcati kako bi odgonetnuli što je 'pjesnik htio reći', no uz nešto truda sve će vam biti jasno.

Mnogo simbolike, pokoji prilično uznemirujući prizor, pametno osmišljena priča koja je simbolično povezana uz sveopće stanje paranoje i snažna poruka koja iznova poručuje kako nismo sami na ovoj planeti i kako ona ne pripada samo nama, čine film ''In the Earth'' još jednim Wheatleyevim posebnim tretmanom.

Hoće li se na kraju pak svakom dopasti, e to je neka posve druga priča. Kritika i publika su u ovom slučaju poprilično podijeljeni.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!