Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Underwater: Na dnu oceana nitko ne čuje kako vrištiš

Underwater: Na dnu oceana nitko ne čuje kako vrištiš

Za ovaj karantenski tjedan sam vam odlučio izabrati nešto manje zahtjevno, manje originalno, a opet dovoljno zabavno da si s lakoćom ubijete sat i pol dosade. U neka normalna vremena, ovakav film bi lako osvanuo na repertoaru domaćih multipleksa, ali kako stvari stoje, na neko vrijeme ćemo se svi morati privići na gledanje u manjem formatu.

S obzirom na činjenicu da smo i sami svojevrsni zatočenici ove vražje situacije, možda se i lakše poistovjetite s likovima iz filma i njihovom klaustrofobičnom noćnom morom, a ako vam se dopadne, imam za vas još par prijedloga.

Norah Price (K. Stewart) je mehanički inženjer Tian Industries korporacije na podvodnoj bušotini smještenoj duboko na dnu Marijanske brazde. Kad postrojenje iznenada uzdrma snažan potres, ona uspijeva s kolegama Rodrigom (M. Athie) i Paulom (T.J. Miller) pobjeći na donji nivo kompleksa na kojem se nalaze kapsule za bijeg, no, po dolasku ih dočeka neugodno iznenađenje.

Naime, sve su kapsule već isplivale na površinu, a posljednji su ostali kapetan Lucien (V. Cassel), biologinja Emily (J. Henwick) i inženjer Liam (J. Gallagher Jr.). Kako je ostanak na bušotini nemoguć jer će se ubrzo urušiti, posada mora pješačenjem po morskom dnu stići do druge bušotine koja je udaljena gotovo kilometar i pol.

Underwater (2020)

Režija: William Eubank

Uloge: Kristen Stewart, Vincent Cassel, Mamoudou Athie, T.J. Miller, John Gallagher Jr., Jessica Henwick, Gunner Wright…

Žanr: SF, akcija, horor

Trajanje: 95 min.

Da bi stvari bile tim i gore, prijetnju im predstavljaju nekakva čudna i agresivna stvorenja koja su se pojavila niotkud…

I ne zvuči nešto osobito originalno, ha? Fanovi SF žanra su lako mogli primijetiti kako sam se s naslovom referirao na slavnu najavu Scottovog ''Aliena'': -U svemiru nitko ne čuje kako vrištiš.-, a ovaj film poput mnogih prije njega idejno mnogo duguje Scottovom neprikosnovenom klasiku.

Sasvim je jasno kako William Eubank (''Love'', ''The Signal'') nije kalibar jednog Ridleya Scotta, a bogme ni Jamesa Camerona (objasnit ću vam malo kasnije zašto baš njega), niti Kristen Stewart posjeduje 'bad-ass' karizmu neponovljive Sigourney Weaver, ali ako smanjite svoja očekivanja i tražite lako zaboravljivu razbibrigu, onda je ovo pravi film za vas. 

Stariji gledatelji i žanrovski fanovi će se možda sjetiti 1989. kad su u kina u periodu od samo par mjeseci stigla dva tematski vrlo slična, a danas neslavno zaboravljena B filma. Paučina u glavi? Ne sjećate se? Na vrhu jezika su vam? Dozvolite mi da vas podsjetim. Riječ je o filmovima ''DeepStar Six'' Seana S. Cunnighama i ''Leviathan'' Georgea P. Cosmatosa.

Zašto su prošli prilično nezapaženo u kinima? Pa, nažalost, kvalitetom (a s obzirom na budžete i ekipu uključenu u projekte nisu uopće izgledali tako loše) nisu nikako mogli parirati još jednom podvodnom SF-u koji ih je te godine pomeo. Naravno, govorim o filmu gore spomenutog Jamesa Camerona ''Abyss'' koji je te godine suvereno odnio pobjedu u toj 'podmorskoj' bitci.

Eubankovom filmu na njegovu žalost (nije se osobito proslavio na američkim kinoblagajnama po svojem prikazivanju) prijeti sudbina ova prva dva navedena filma, a ta je da će jako brzo biti zaboravljen. Nemojte me krivo shvatiti, ali solidna glumačka ekipa, neloša režija i rutinski dobra kamera crnogorskog veterana Bojana Bazellija ipak nisu dovoljne kako bi mogli prožvakati ovaj šablonski napisan scenarij koji je preplavljen klišejima.

Isfurani likovi (čvrst i požrtvovan kapetan, dežurni šaljivđija i nepokolebljiva junakinja) i dijalozi su totalno lišeni originalnosti, a podtekst eko poruke u kojoj se priroda osvećuje svojim gramzljivim eksploatatorima je u drugom planu i nikog neće osobito dirnuti.

Ponavljam, kao razbibriga definitivno može proći, a ako vam se kojim čudom i dopadne, slobodno pokušajte naći i ove zaboravljene žanrovske bisere iz 1989. Ako vam ni to nije dovoljno, postoji i jedan zabavan 'treš' Stephena Sommersa iz 1998. imena ''Deep Rising''.

OCJENA: 3/5


Reci što misliš!