vrijedna investicija
Bavarski princ Luitpold najavio otvorenje nove pivovare Kaltenberg Adria Hrvatskoj!
Povodom otvorenja nove pivovare Kaltenberg Adria u Hrvatskoj, investicije vrijedne 10 milijuna eura, donosimo intervju s bavarskim Princom Luitpoldom, vlasnikom Kaltenberg branda.
Što vas je inspiriralo da izgradite Kaltenberg pivovaru na ovom području? Kakav je koncept nove pivovare?
Prisutni smo na hrvatskom tržištu piva od 1994.g., proizvodeći pivo pod licencom. U početku, Kaltenberg brand i pivo bili su vrlo dobro prihvaćeni od hrvatskih ljubitelja piva. Nažalost, naš licencni partner bio je preuzet od Slovenske tvrtke, koja je potom preuzeta od strane tvrtke Heineken. Ta promjena pružila nam je priliku da se povučemo iz naše ugovorne obveze.
Usprkos svim izazovima nastalim posljednjih godina, imali smo dobar odnos s hrvatskim potrošačima od kojih nismo htjeli odustati i upravo nas je to ohrabrilo da ponovno krenemo, ali ovaj put s vlastitom pivovarom.
Područje Kukuljanova odabrali smo prvenstveno zbog besprijekorne kvalitete riječke vode, jako dobre povezanosti s Njemačkom i mogućnosti brze logistike s matičnom tvrtkom. Rijeka je bila veliki grad bez pivovare te smo uvidjeli dobru priliku za izgradnjom prve pivovare na ovom području. Isto tako moramo naglasiti da smo dobili veliku podršku lokalne zajednice i industrijske zone Bakar koja nam je uvelike pomogla u realiziranju ovog projekta.
Koja je veličina investicije i što ona uključuje? Koja je veličina i kapacitet pivovare?
Investicija uključuje izgradnju pivovare srednje veličine, koja će za početak proizvoditi 30 tisuća hektolitara piva godišnje, a budući da se radi o modularanom projektu, maksimalan kapacitet se povećava i do 100 tisuća hektolitara. Cijela investicija teži oko 10 milijuna eura, a prilikom širenja pogona, investicija će doseći 15 milijuna eura. Zemljište na kojem će se nalaziti proizvodnja, uredski prostori i restoran, veličine je 10 tisuća kvadratnih metara.
Namjeravamo otvoriti restoran i pivski vrt koji će biti okupljalište ljubitelja vrhunskog piva i odlične hrane. U ponudi će se osim naše palete piva nuditi i druge vrste piva. Restoran će odisati industrijskim, vintage dizajnom, s velikom staklenom stijenom kroz koju će posjetitelji moći vidjeti proizvodnju piva.
Proizvodimo pivske specijalitete visoke kvalitete. Sva piva će biti proizvedena sukladno Bavarskom zakonu o čistoći piva. Naša proizvodnja će biti u malim serijama, moći ćemo proizvoditi više različitih stilova piva, te postoji mogućnost za lansiranjem više vrsta craft piva.
Koje su razlike uspoređujući druge pivovare u Hrvatskoj – velike industrijske i craft pivovare?
Velike pivovare imaju masovnu proizvodnju po niskim cijenama. Posjeduju velike proizvodne pogone i omogućuju velike volumene proizvodnje, međutim, dosta su nefleksibilne i njihovo pivo većinom ima standardan okus.
Naša pivovara imat će visoki stupanj tehnologije te laboratorij i opremu po najvišim standardima. Imat ćemo male kotlove u kojima ćemo moći proizvoditi manje serije, ali isto tako, veličina pivovare će nam omogućiti proizvodnju najboljih craft piva u kojima želimo biti vodeći na području Republike Hrvatske.
Ulazimo na tržište sa specijalnim pivama uz široku paletu bavarskih pivskih stilova.
S našim velikim iskustvom možemo proizvesti puno različitih okusa i vrsta piva u relativno malim serijama, uz zadovoljavanje potreba svih ljubitelja piva.
Craft pivovare, nažalost, nemaju visoku tehnologiju i unatoč velikoj strasti i želji za proizvodnjom craft piva, ne mogu udovoljiti svim zahtjevima kojima može naša pivovara zbog vrhunske opreme i tehnologije.
Nadamo se da će i oni s vremenom uspjeti riješiti sve izazove kroz povećanje standarda kvalitete.
U kojem je stadiju projekt i kada je planirano otvaranje?
Radovi napreduju na dnevnoj bazi. Testirat ćemo svu opremu intenzivno dok ne postignemo identičnu kvalitetu kao na Bavarskom tržištu.
Najveći dio našeg tima od 50 zaposlenika već je postavljen, budući da smo imali dobrih godinu dana pripreme.
Koliko ljudi planirate zaposliiti?
Imali smo priliku formirati izvrstan tim u kombinaciji lokalnih i internacionalnih ljudi. Imamo iskusnog bavarskog majstora pivara Sebastiana Bauera. Također imamo i našeg kolegu Damira Jandrića koji dugi niz godina uživa u hobiju kuhanja pive u kućnoj radinosti. Prepoznali smo njegovu strast prema pivarstvu i odlučili smo započeti zajedničku suradnju. Naročito imamo odlično vodstvo Damira Tomljanovića koji je već duže vrijeme na vodećim pozicijama u pivskoj industriji.
Brand Kaltenberg već ima povijest postojanja na hrvatskom pivskom tržištu. Koja su saznanja i koji bi bili sljedeći koraci vezani uz lokalnu proizvodnju i ponovno lansiranje branda?
Kaltenberg priča o pivarstvu seže daleko u 1260.g., što znači da tradicija postoji preko 750 godina. Naše pivo proizvedeno je sukladno Bavarskom zakonu o čistoći piva - Reinheitsgebot kojeg je moj predak proglasio 1516.g. Svaki stil Kaltenberg piva proizvodi se od 4 sastojka, pivarski ječam, hmelj, voda i kvasac. Svaki sastojak je pažljivo odabran tako da kvaliteta bude besprijekorna. Upravo zbog tog stoljetnog iskustva u pivarstvu, dosljednosti i konzistentnosti, i naših pivarskih vještina, kvaliteta naših proizvoda je upravo ona koju hrvatski potrošač očekuje od piva.
Jedna smo od vodećih specijaliziranih pivovara u Bavarskoj i širimo se međunarodno s ciljem potpunog zadovoljavanja potražnje potrošača. Danas naši brendovi imaju individualan pristup svakoj zemlji vezanoj uz pivo. Kaltenberg, König Ludwig Weissbier i König Ludwig Dunkel su svjetski poznati stilovi piva. Naša strategija je pokrenuti lokalnu proizvodnju u ciljanim zemljama, jer vjerujemo da je prodaja svježeg piva bolja opcija za potrošače od uvoza piva iz matične zemlje. Prepoznali smo riječko područje kao odlično mjesto za proizvodnju piva.
Koje vrste Kaltenberg piva planirate lansirati na hrvatsko tržište?
Bavarska je poznata po svojim specijalnim vrstama piva. Od našeg izbora bavarskih piva, prvo ćemo ponuditi Kaltenberg Pils – veoma suho i elegantno pivo koje na hrvatskom tržištu postoji već 20 godina. Paralelno ćemo predstaviti Kaltenberg Hefeweissbier – svježe i osvježavajuće pšenično pivo, vrlo popularno nakon sporta i prilikom izlaska. Razmotrit ćemo u budućnosti i sezonska tamna piva poput König Ludwig Dunkel.
Za početak, odlučili smo se za dvije varijante koje su potpuno drukčije, uspoređujući boju, okus, miris i gorčinu. Također planiramo lansirati i lepezu craft piva te lokalno lager pivo koje ćemo vrlo pomno testirati kod hrvatskih lokalnih potrošača.
Imate dugu tradiciju i iskustvo u pivskoj industriji u Vašoj zemlji i diljem svijeta. Koja su glavna postignuća i budući planovi za Kaltenberg brand, lokalno u Hrvatkoj te na svjetskoj razini?
Pivska industrija je zaista izazovna i zanimljiva, koja ujedno daje priliku za upoznavanje ljudi diljem svijeta. Radi se o zabavi i o svakodnevnom životu. Kao ambasador pivske kulture, uživao sam upoznavati druge kulture diljem svijeta.
U današnje vrijeme bavarska ekonomija je u rastu i pivo predstavlja važan dio tog rasta, što dokazuje da uživanje u dobrom pivu ide savršeno uz gospodarstveni tehnološki rast.
Koja su vaša očekivanja i potencijali na hrvatskom tržištu piva? U smislu potrošača i kupaca?
Nekada smo bili tržišni lider u Dalmaciji i pokušat ćemo se ponovno dokazati hrvatskim potrošačima.
Ljudi u Hrvatskoj počinju primjećivati kvalitetno pivo. Postaju sve zasićeniji pivom temeljenom na vodi i jeftinim sastojcima, stoga se nadamo da će Hrvati prepoznati našu kvalitetu i trud uložen u svaku litru ovog kraljevskog bavarskog piva.
Hrvatska i Bavarska imaju duge prijateljske odnose. Dijelimo zajedničke vrijednosti i imamo mnogo zajedničkog kao što je povijest, religija i ljubav prema nogometu. I naravno, oboje imamo ponosne ljude.
Upravo je završio Kaltenberg Ritterturnier, možete li nam nešto više reći o samom događaju?
Kaltenberg Ritterturnier je najveći viteški turnir na svijetu koji godišnje okuplja preko 100.000 posjetitelja. Održava se svake godine u 7. mjesecu i traje čak 3 vikenda. Preko 1.200 izvođača i umjetnika je angažirano kako bi dočarali srednjovjekovnu atmosferu, a na raspolaganju je i velika tržnica gdje možete pronaći sve delikatese i uživati u vrhunskom pivu. Pokušat ćemo sljedeće godine organizirati i nagradne igre gdje ćemo dodjeljivati putovanja na Ritterturnier.
Veoma ste uspješni, aktivni i vitalni kako u poslovnom tako i u privatnom životu. Što vas pokreće, imate li neki savjet?
Volim sport, prirodu i poslovne izazove. Volim upoznavati nove ljude i drukčije kulture. Budući da jako volim jedrenje, moram naglasiti kako je Hrvatska najljepša zemlja za takvu vrstu sporta te se nadam se da ću iduće godine pristustvovati vašoj Fiumanki i Mrduji.
Imate duboke poslovne i osobne odnose i iskustva s Hrvatskom kao zemljom i hrvatskim stanovništvom. Koje su najbitnije stvari koje Vam se ovdje sviđaju?
Jako mi se sviđa mediteranski način života i prehrane, imate izvanredno maslinovo ulje i pršut. Imao sam priliku obići Zagreb i mogu reći da je izrastao u jedan od najljepših gradova u ovom dijelu Europe.
Ovdje imate predivnu obalu, pravu prirodu, ali najviše cijenim duh hrvatskih ljudi koji me uvijek vraća u vašu zemlju i potiče želju za suradnjom.
Imali smo poslovne odnose u Splitu preko našeg licencnog partnera. Bili smo izuzetno tužni zbog nastale situacije, no kao davatelji licence, nismo imali kontrolu nad tim odlukama. Sada smo ponosni što smo ponovno ovdje s vlastitom proizvodnjom i sigurni smo da ćemo postati uspješna pivovara s odličnim pivom i uzbudljivim promidžbama.
Vezane vijesti
-
Arheolozi su u špilji u blizini obalnog grada Haife otkrili lokalitet za koji se smatra da je najstarije mjesto za proizvodnju alkohola.
-
-
-
Glasnogovornica Zagrebačke pivovare Tina Puhalo povrdila je za Bussines.hr promjenu vlasništva. Dodala je da u Pivovari trenutačno prikupljaju podatke nakon čega će javnost izvijestiti o detaljima
Izdvojeno
-
Spektakularni početak najavljuje cijeli niz odličnih događaja na zadarskom Adventu, koji će, prema svemu sudeći, još jednom biti omiljeno okupljalište za sve koji vole dobru glazbu, izvrsnu gastronomiju i posebnu blagdansku atmosferu.
-
Župan Božidar Longin sa suradnicima održao je redoviti radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja Zadarske županije.
-
Večeras u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 19 sati nastupaju profesori Glazbene škole Blagoje Bersa koji već tradicionalno u ovo doba izvode zajednički koncert.
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
Reci što misliš!