Ostalo / Grad Zadar

Slučaj "Putnik" na Relji: Grad oteže isplatu 3,3 milijuna kuna Živku Šariću za teren na kojem je izgrađena Poliklinika

Slučaj

Grad još nije isplatio naknadu za teren oduzet prije 28 godina, a za spaljeni bivši restoran Putnik naknade nema

- Čekam već 28 godina da se ovo riješi, sad imam i rješenje Ministarstva pravosuđa po kojem mi Grad mora isplatiti naknadu za oduzeti teren, ali Grad odugovlači. Uvjeren sam da gradonačelnik Kalmeta to osobno blokira, ogorčen je Živojin Živko Šarić, starim Zadranima poznat kao predratni vlasnik čuvene gostionice Putnik na Relji.

To su sada oni goli zidovi na uglu terena nove Poliklinike, kameno zdanje iz kojeg rastu stabla, a Šarićev neisplaćeni teren proteže se od te nekadašnje gostionice pa do ulaza u nove još uvijek nedovršeno zdanje.

Nekad davno tu je bila gostionica na najboljem glasu, u kojoj su se godinama, recimo, hranili košarkaši Zadra, koja je bila središte nekakvog društvenog života. A onda su Zadrani na socijalističkom referendum 1987. godine odlučili da će graditi Polikliniku, potom je tadašnja Skupština općine odlučila izvlastiti vlasnike terena na kojem se poliklinika trebala graditi.

Vlasnicima terena je obećana naknada, Šariću pogodna lokacija za nastavak dobro uhodanog biznisa. Gradnja Poliklinike je počela još prije rata, a onda je, nakon pogibije Franka Lisice u onom valu "osvete" gostionica opljačkana i potom spaljena. Šarić se u vratio odmah nakon Oluje, kao rođeni Zadranin s Relje ima tu brojne prijatelje. No naknadu za oduzeti teren i spaljeni lokal nije još uspio dobiti. 

Koliko uistinu vrijedi teren na Relji?

Ostalima koji su morali ustupiti terene Grad Zadar je kupio i po nekoliko stanova, davao novčane naknade. Šariću je obećavan teren na Puntamici, preko puta Turističke škole gdje se godinama nalazi lunapark. No od toga nije bilo ništa i nije bilo druge nego u pravnu bitku.

Godinama je trajalo pravničko-vještačko nadmudrivanje koliko vrijedi tih 1.688 četvornih metara na Relji. Vještačenja i nadvještačenja su donosila razne cijene, a svojedobno je postalo jasno zbog čega je to sve tako. Prijašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić je otvoreno izjavio da je Gradu neprihvatljivo Šarićev teren platiti po cijeni po kojoj je, recimo Mladen Ninčević kupio teren za Jadraninvest na Relji - a to je bilo za 465 eura po metro.

Bilo je tu terena prodanih po nešto nižoj cijeni, po 320 i po 300 eura, neki vještaci su se u postupku, kaže Šarić, žalili na pritiske iz gradske uprave na njihove procjene. I sada je, na kraju upravnog postupka koji je završen u Ministarstvu pravosuđa, pomoćnica ministra Renata Duka donijela rješenje prema kojem se Šariću ima naknaditi teren po cijeni od samo 264 eura po metru, odnosno 3,376.000 kuna.

Pismo ministru Šprlji

- Ovo je apsurdna presuda, jer je temeljena na najnižoj procjeni sudskog vještaka Marina Beverina koji je, na temelju njegove slobodne ocjene o padu tržišne vrijednosti nekretnina za 20 posto 2013. godine donio takvu cijenu. Na to sam, naravno, uložio tužbu, no bez obzira na to ovo rješenje Ministarstva je izvršno u roku od 15 dana od pravomoćnosti, odnosno od uručenja strankama u postupku.

Grad čeka presudu Vrhovnog suda, Šarić poriče

Iz gradske uprave, točnije UO za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra, dobili smo ovakvo tumačenje sadašnje situacije:

"Rješenje koje citirate nije pravomoćno već je konačno u upravnom postupku, a to nije isto. Protiv označenog Rješenja Grad Zadar je pokrenuo upravni spor, a sve iz razloga što je sporno tko je ovlaštenik naknade. Naime, između dvojice braće postoji građanska parnica koja još nije okončana, pa je velika opasnost da Grad Zadar isplati naknadu po nepravomoćnom rješenju, a dođe do drugačijeg rješenja između dvojice braće. Zbog toga smo primorani sačekati presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske."

No Živko Šarić tvrdi da je to potpuna neistina jer se on s bratom Željkom dogovorio prije tri godine o načinu podjele imovine i to je na sudu pravomoćno završeno. - Nema nikakvog spora na Vrhovnom sudu. Sve je to samo odgoda koju će na kraju građani platiti jer su samo odvjetnički troškovi premašili 250 tisuća eura, a tu idu i kamate na cijeli iznos. Netko će trebati građanima objasniti kome je u interesu ovakvo otezanje cijelog slučaja, kaže Šarić.

Tako je to po Zakonu o upravnom postupku. To je bilo još u siječnju ove godine, a još mi se ništa nije isplatilo. Zato sam prije nekoliko dana uputio pismo osobno ministru pravosuđa Anti Šprlji, a o cijelom slučaju detaljno su upoznati i drugi najviši državni organi u Hrvatskoj i u Srbiji, kaže Šarić uvjeren da se njegov slučaj rasteže baš zbog toga što je Srbin.

U pismu ministru Šprlji Šarić između ostalog navodi kako je na intervenciju u Ministarstvu da se ova slučaj riješi dobio odgovor od Renate Duka prema kojem ovo rješenje nije izvršno jer se u Splitu vodi upravni spor na temelju tužbe Grada Zadra i njegovoj tužbi, a navodi i namjerne ili nenamjerne greške u rješenju. 

Poliklinika je godinama imala ilegalnu građevinsku dozvolu

- Meni je dosta više ovog natezanja. Kako bi se Kalmeta ponašao da mu Grad oduzme teren u Arbanasima i 28 godina ne plati? A meni se uz to ne priznaje ni pravo na odštetu za uništeni objekt Putnika, jer da to nije bilo obuhvaćeno odlukom o deposedaciji, a kao uništeno je u ratu. Već sam jednom napravio situaciju da je policija morala intervenirati, a mislim da ću ponovno. Teren mi je oduzet a objekt nije, a što bi bilo kad bih sad počeo uređivati kat te zgrade za apartmane?

Poliklinika se godinama gradila na mom terenu, s očito nezakonitom građevinskom dozvolom jer je onaj južni dio terena bio još na mom imenu. Pristao sam da se to riješi prije dvije godine, da se Poliklinika može uknjižiti i završiti, pristao sam i na bezobrazno nisku cijenu naknade. A sad nikako da mi isplate. Grad s odugovlačenjem samo gubi jer na sve ovo idu kamate i na koncu će morati isplatiti jer ću ići do Strasbourga, kaže Šarić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.