Ostalo / Euro 08

Polufinale

Zbornaja ili Furija pitanje je sad

Zbornaja ili Furija pitanje je sad

Rusija - Španjoska, drugi čin

U četvrtak navečer se traži drugi finalist Europskog prvenstva u Austriji ili Švicarskoj, a u Beču se sastaju dvije momčadi koje su se susrele i u skupini D, Rusija i Španjolska.

Ove dvije momčadi sastale su se već u prvom susretu u skupini i Furija je s uvjerljivih 4:1 pobijedila Zbornaju komandu. No, rezultat je pomalo varljiv jer Rusi nisu bili toliko lošiji protivnik, samo su u svojoj momčadi imali raspoloženog strijelca Davidu Villu, dok Rusi nisu bili namjestili svoje nišanske sprave. Još jedan velik razlog za 'preporod' Rusa u posljednjoj utakmici u skupini i u četvrtfinalu je povratak Andreja Aršavina nakon suspenzije. U ta dva susreta upravo je on bio važan kotačić ruske momčadi i najzaslužniji je što je Rusija prvi puta nakon raspada Sovjetskog Saveza prošla skupinu na EP-u.

No, ako su Španjolci uoči susreta u skupini bili veliki favoriti, sada se situacija uvelike promijenila. Španjolci su do polufinala stigli tek pobjedom nakon jedanaesteraca nad Italijom, a Rusi su s 3:1 svladali do tada prve favorite Nizozemsku. Izbornik Rusije Hiddink još jednom je dokazao da je možda i najbolji trener na svijetu, dok njegov kolega na klupi Španjolske Luis Aragones, unatoč tome što će ubrzo navršiti 70 godina ne boji se izazova pa je tako dan uoči polufinalne utakmice otkriveno da od početka srpnja preuzima klupu turskog Fenerbahčea.

Rusi su na ovom Prvenstvu oduševili otvorenom i atraktivnom igrom, a Hiddink je najavio da od takvog stila igre neće odstupiti niti u Beču:

- To je način na koji igra naša reprezentacija i tako ćemo igrati i protiv Španjolaca. Znam da nas je užitak gledati i vjerujem da s takvom igrom možemo postići rezultat.

U ovome susretu Hiddink ne može računati na suspendirane Torbinskog i Kolodina, dok Aragones takvih problema nema. Umjesto Kolodina bi trebao uskočiti Vasilij Berezucki. Problema s ozljedom ima i veznjak Ivan Sajenko, kojeg muči ozljeda gležnja. Hiddinku je drago što su se u polufinalu našle dvije momčadi koje igraju atraktivan nogomet:

- Bit će ovo sudar dviju reprezentacija koje teže nadigravanju. To je velika pobjeda ovog Prvenstva. Momčadi koje teže takvoj igri bore se za finale - zaključio je Hiddink.

Španjolci su svjesni da će ova utakmica biti potpuno drukčija od one prve i da će se morati namučiti za pobjedu:

- Ne zavaravamo se utakmicom u skupini. Rusi su dokazali da su mnogo bolja momčad nego što je tada pokazao rezultat - kazao je Cesc Fabregas, koji je u svim dosadašnjim utakmicama ulazio u drugom dijelu i unosio živost u igru Furije.

Aragones nema problema niti s ozljedama igrača i na teren bi trebale istrčati njegove najjače snage, a priliku da se dokaže od početka mogao bi dobiti i Fabregas umjesto indisponiranih Xavija ili Inieste.

RUSIJA: Akinfejev - Anjukov, Ignaševič, V. Berezucki, Žirkov - Semak - Sajenko, Semšov, Zirjanov - Aršavin, Pavljučenko

ŠPANJOLSKA: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Marcos Senna - Iniesta, Xavi, Silva - Villa, Fernando Torres


Reci što misliš!