Lifestyle

#savjeti

Urologinja objasnila koliko vode zapravo trebamo piti

Urologinja objasnila koliko vode zapravo trebamo piti

Svi smo čuli da bismo u danu trebali popiti osam čaša vode, ali je li to stvarno istina?

Više od 90 znanstvenika nedavno je došlo do zaključka da nam je potrebno manje od toga budući da većina hrane također sadržava vodu.

U nedavno objavljenom videu na svom YouTube kanalu urologinja dr. Rena Malik podijelila je neke mitove o vodi i hidraciji, počevši od pogrešnog uvjerenja da ćete, ako pijete manje, rjeđe morati mokriti.

"Pijenje premalo vode čini vaš urin vrlo koncentriranim. Koncentrirani urin zapravo može iritirati mjehur, što znači da biste mogli češće imati potrebu za mokrenjem", rekla je.

A što se mita o osam čaša vode u danu tiče, slaže se sa znanstvenicima.

"Istina je da 20 posto tekućine koju unesemo dolazi iz naše hrane, pa nam nije potrebno popiti osam čaša vode", dodala je.

Prema Institutu za medicinu SAD-a, muškarcima se preporučuje da svaki dan unesu 3.7 litara tekućine iz hrane i pića, dok je mjera za žene 2.7 litara.

"Naša tijela obavljaju nevjerojatan posao reguliranja tekućine i govore nam kada trebamo piti. Šalju nam signale da smo žedni. Općenito, tijelo nije žedno dok ne izgubi oko dva posto tjelesne tekućine. To nije puno i lako je nadoknaditi", tvrdi dr. Malik.

Urologinja napominje da postoje slučajevi kada trebamo piti više tekućine, primjerice ako smo skloni čestim infekcijama mokraćnog sustava. Upozorava i da s unosom vode ne treba pretjerivati jer to može dovesti do hiponatremije, poznate i kao trovanje vodom. Pretjerivanje s vodom može naškoditi bubrezima, odnosno otežati im izbacivanje viška vode.


Reci što misliš!