Lifestyle

#alkohol

Četiri razloga zbog kojih mamurluk postaje sve teži kako starimo

Četiri razloga zbog kojih mamurluk postaje sve teži kako starimo
Thinkstock

Ispijanje koktela s društvom je zabavno, ali ono što se događa jutro poslije postaje sve gore kako starite. Zašto je mamurluk toliko gori u odnosu na period kad ste bili mlađi? Postoji nekoliko razloga.

"Radi se o posljedici izravnog djelovanja alkohola na tijelo, kao i načina na koji vaše tijelo metabolizira alkohol i oslobađa ga se", kaže dr. Heather Moday, liječnica iz Philadelphije i autor ​The Immunotype Breakthrough​, pričajući za livestrong.com.

Obično se mamurluk pojavljuje kao posljedica pijenja prekomjernih količina alkohola, ali ovisno o tome što pijete, u kombinaciji s vašom genetikom, težinom, cjelokupnim zdravljem, pa čak i spolom, mamurluk možete doživjeti i nakon konzumiranja malih količina alkohola.

Vaša jetra ne funkcionira više jednako učinkovito

Zadatak je jetre da metabolizira alkohol koji pijemo, ali kako starimo, njezina sposobnost da učinkovito i obavi svoju zadaću smanjuje se.

"Ovo bi moglo biti uzrokovano činjenicom da je jednostavno manji protok krvi do jetre, što znači da tijelu treba više vremena da izbaci alkohol," kaže dr. Hisham Korraa, specijalist psihijatrije i medicine za detoksikaciju u Newport Beachu u Kaliforniji.

Imate manje ukupne tjelesne tekućine

"Većinu našeg života postotak naše tjelesne težine koji se sastoji od vode je otprilike 50 posto", kaže dr. Korraa. "Međutim, to počinje opadati kako starimo, zbog ukupnih promjena sastava tijela koje doživljavamo."

Skloni smo razvijati više tjelesnih masnoća, a one sadrže manje vode od mišića. Nije dokazano, ali neki medicinski stručnjaci vjeruju da to može dovesti do veće koncentracije alkohola u krvotoku, što bi moglo pridonijeti pogoršanju simptoma mamurluka.

Pijete lijekove

Alkohol u našem organizmu opterećuje jetru, kao i lijekovi. "Kako starimo, imamo manje aktivnosti jetrenih enzima, tako da uzimajući lijekove uz istovremeno pijenje alkohola stvaramo protutežu za te enzime", kaže dr. Seema Bonney, osnivačica i medicinska direktorica Centra za borbu protiv starenja i dugovječnosti u Philadelphiji. 

"Ova kombinacija može doprinijeti značajnijim simptomima mamurluka." Konzumiranje alkohola tijekom uzimanja određenih lijekova također vas može izložiti riziku od razvoja ozbiljnijih zdravstvenih stanja, jer alkohol ometa razgradnju lijekova: sedativi postaju snažniji, lijekovi za krvni tlak nisu toliko učinkoviti, a razrjeđivači krvi mogu povećavaju rizik od ozbiljnog krvarenja, prema Cleveland Clinic.

Vaši mamurluci možda su samo naizgled gori

"Budući da vjerojatno pijete manje nego kad ste bili mlađi, vaše sjećanje na prošli mamurluk može biti iskrivljeno", kaže dr. Korraa.

Nekad su mamurluci možda bili jednako brutalni kao i oni koje doživljavate sada, ali budući da više nisu redoviti u vašem životu i više niste navikli na njih, mogli biste ih doživjeti težima.

​​​

Reci što misliš!