Lifestyle

#prehrana

Osam prehrambenih navika koje bismo trebali usvojiti od drugih kultura

Osam prehrambenih navika koje bismo trebali usvojiti od drugih kultura
Pexels

Bili gurman ili ne, hrana je najčešće najbolja utjeha, dodatak druženjima i slavljima i način za opuštanje i postizanje ugode. S hranom prizivamo uspomene iz prošlosti, povezujemo se s ljudima i naprosto uživamo u okusima.

Diljem svijeta postoji bezbroj različitih navika i običaja kad je hrana u pitanju, a neke kulture se posebno ističu po tom pitanju. Ono što fascinira je to da kad obratite pozornost na prehranu različitih kultura, zaista možete prepoznati karakteristike svake od njih. Women's Health izdvojio je nekoliko najboljih i najpopularnijih karakteristika iz različitih kultura, a kombinacija svih stvorila bi univerzalan pristup za optimalno zdravlje.

Francuska – uživanje u iskustvu

Francuzi su potpuno posvećeni uživanju u iskustvu jedenja i jedu vrlo polagano. To dovodi do manjeg unosa kalorija i bez obzira na to što Francuzi imaju bogatu prehranu, imaju nisku stopu pretilosti i kardiovaskularnih bolesti.

Indija – začini su ključ

Indijska kuhinja koristi puno začina, a posebno đumbir, kurkumu, čili i curry. Čili je povezan s ubrzavanjem metabolizma, a kurkuma je jedna od najboljih namirnica za smanjivanje upalnih procesa. Đumbir je poznat po tome što pomaže kod mučnine, a izvanredan je i za mršavljenje, probavne smetnje i smanjenje rizika od nekih karcinoma.

Japan – kontrola porcija i prezentacija

Japanci se ponose prezentacijom, a to bismo mogli naučiti od njih. Ipak, još vrjednija lekcija je kontroliranje porcija s naglaskom na mala jela, što znači manje kalorija po jelu. Njihova prehrana je također bogata ribom, što znači više omega-3 kiselina, koje su odlične za zdravlje našeg srca.

Norveška – u fermentaciji je tajna

Norvežani vole fermentirati svoju hranu, a takva je bogata probiotičkim bakterijama. Dobre bakterije pozitivno utječu na zdravlje, podržavaju raspoloženje, jačaju imunitet, pomažu kod mršavljenja, probave i zdravlja srca. Opcije fermentirane hrane uključuju kimchi, kiseli kupus, kisele krastavce i neke vrste ribe.

Grčka – prava mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana svake je godine na vrhu popisa najbolje svjetske prehrane, za koju je poznato da smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Mediteranska prehrana bogata je voćem, povrćem i mahunarkama, a životinjski proteini se konzumiraju samo jednom ili dva puta tjedno. Maslinovo ulje je dobar izvor masnoće kojom se sve prelijeva.

Švedska – dobri ugljikohidrati

Dobri ugljikohidrati su makronutrijent koji igra vrlo važnu ulogu za osiguravanje dovoljne količine energije, dobru probavu, opskrbljivanje tijela vlaknima i zdravlje srca. Šveđani također paze na umjerenost.

Meksiko – ručak je glavni obrok

Fantastičan savjet - ručak je glavni obrok. Tradicionalna meksička kultura voli podnevnu gozbu. Noću smo otporniji na inzulin, tako da je jedenje primarnog obroka u ranijem dijelu dana savršeno logično za održavanje zdrave tjelesne težine.

Italija – crno vino u umjerenim količinama

Ovaj savjet Talijana razveselit će mnoge ljubitelje vina. Istraživanja pokazuju da vino u umjerenim količinama može smanjiti rizik od srčanih bolesti, a pod umjernim podrazumijeva se jedna čaša za žene i dvije čaše za muškarce dnevno.