Prehrana
Trendovi u kulinarstvu koji su obilježili 2010.godinu
U vremenu recesije najveći problem prilikom otvaranja novog restorana je prostor
Godinu na izmaku obilježili su novi trendovi u svijetu kulinarstva. Većina njih začeta je u Americi, a potom se širila i na ostatak svijeta. Otkrivamo vam po kakvim će se prehrambenim i kuharskim trendovima pamtiti ova godina.
Povratak prirodi
Kuhari su se u ovoj godini vratili prirodi, a neki i pretjeruju u tome. Hrana se nastoji nabavljati od malih proizvođača koji je ne tretiraju sumnjivim kemijskim sredstvima, a i svim silama nastoji se osigurati super svježa hrana. Pa je tako u jednom restoranu u Las Vegasu napravljen bazen s oceanskom vodom u kojemu plivaju ribe, a kuhari ih love netom prije pripremanja jela. Katkada se ribolov prepušta i samom gostu. Sve u svemu, priroda je ponovno na cijeni.
Svježe i iz poznatog izvora
Zelene tržnice, vrtovi i male farme u ovoj su godini bili 'sveto trojstvo' novog prehrambenog trenda. Taj je trend posebno bio izražen u Americi. Naime, kod ljudi se sve više budi želja za svježom hranom i informacijom otkuda dolazi. Izvor hrane moguće je doznati upravo na zelenim tržnicama, u privatnim vrtovima i malim farmama. Neki tek sad postaju svjesni da zelena salata ipak ne raste u supermarketima...
Svinjetina
Svinjsko meso godinama je nosilo etiketu nezdravog i onog koje deblja, ali u ovoj godini postalo je sveprisutno. I opet je taj trend bio najvidljiviji u Americi. Niz restorana nudio je na jelovnicima različitu hranu sa svinjskim mesom. Ponovno je postala popularna i slanina, i to kao dodatak raznim jelima.
Brza hrana
U godini na izmaku ti su se restorani razmahali i osmislili niz menija koji su privukli čak i one nesklone brzoj hrani. Različiti sendviči, hamburgeri i pizze osvježeni su novim idejama koje su se omilile mnogima, stoga su se restorani brze hrane zasluženo našli na popisu najpopularnijih prehrambenih trendova u ovoj godini.
Pokretni restorani
U vremenu recesije najveći problem prilikom otvaranja novog restorana je prostor. Amerikanci su doskočili i tome pa se pojavio trend tzv. povremenih restorana koji su na neki način mobilni i ne veže ih mjesto, a na jednoj lokaciji zadrže se svega nekoliko tjedana. Posebno su se pokazali popularnima u Kaliforniji. Marketing za takve restorane obavlja se na društvenim mrežama pa su investicije u posao uistinu minimalne.
Društvene mreže i blogeri
Nekada su mediji kreirali ukus masovne publike u hrani, a trend je karakterizirala jednosmjerna komunikacija. Stvari danas stoje drastično drugačije. U ovoj godini su blogovi, internetske stranice, ali i društvene mreže zasjeli na tron kuharskih i prehrambenih trendova. Pojavio se novi establišment koji dijeli savjete o kuhanju i hrani, točnije nastala je cijela jedna zajednica koja vodi glavnu riječ u svijetu kuhanja.
Savršen stroj za kuhanje
Znate li da postoji stroj za kuhanje koji omogućava pripremanje bilo kakve hrane - tekuće ili krute - te da to čini na savršen način? Kuhari to znaju već neko vrijeme jer se služe tim čudom, ali od kraja ove godine ono je dostupno i običnim smrtnicima, a košta nekoliko stotina dolara. Amerikanci već obožavaju taj stroj, a nema sumnje da će se ljubav prema savršenom kuhalu razviti i u Europi.
Sirovo mlijeko
Ove godine rodio se još jedan trend u svijetu prehrane i kuhanja. Naime, ljudi su postali skeptični prema mlijeku koje im se prodaje u supermarketima. Ne vjeruju više u njegovu kvalitetu pa su počeli nabavljati zdravi napitak izravno od proizvođača mlijeka. Taj trend je u ovoj godini počeo slijediti sve veći broj ljudi.
Vezane vijesti
-
Bili gurman ili ne, hrana je najčešće najbolja utjeha, dodatak druženjima i slavljima i način za opuštanje i postizanje ugode. S hranom prizivamo uspomene iz prošlosti, povezujemo se s ljudima i naprosto uživamo u okusima.
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Iako se unazad nekoliko godina pokušava promovirati trend blijede puti, za mnoge je preplanulost još uvijek vrlo poželjna
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
Izdvojeno
-
Javnim pozivom za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2025. godinu planirana je dodjela sredstava u iznosu od 332.000,00 eura.
-
Fra Marin će održati nagovor, potom predvoditi misno slavlje i euharistijsko klanjanje uz pjevanje Zbora mladih župe Bokanjac. Početak je u 19.30 sati.
-
Predsjedničke kandidatkinje Možemo! Ivana Kekin upozorila je u subotu da oko 300 tisuća žena u Hrvatskoj nema svog primarnog ginekologa i nadležni trebaju raditi da se to promjeni, a na upit novinara o svojoj vili u Istri rekla je da je zaradila, doktorica je znanosti, a muž rock zvijezda.
-
Policijski službenici nastavljaju s provođenjem kriminalističkog istraživanja.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.