Lifestyle

#život

Pet savjeta koji će vam pomoći zadržati koncentraciju na poslu

Pet savjeta koji će vam pomoći zadržati koncentraciju na poslu

Teško je ostati usredotočen na poslu i premda neke stvari mogu odvući vašu pozornost, postoje taktike koje možete koristiti kako biste osigurali optimalno okruženje za koncentraciju, piše Fatherly.

"Imajte na umu da pojavljivanje na poslu počinje brigom za sebe", kaže kalifornijska terapeutkinja Kayti McDaniel, specijalizirana za podršku zaposlenim roditeljima. "Nemojte podcjenjivati ​​važnost zadovoljavanja osnovnih potreba za svoju sposobnost da budete prisutni i značajno doprinesete na poslu."

Provjerite svoje okruženje

Možda se čini očitim, ali vaše radno okruženje igra veliku ulogu u vašoj sposobnosti da se koncentrirate i, u konačnici, obavite posao. Dakle, ako smatrate da ste ometeni više nego inače, terapeut Timothy Kelly predlaže da pregledate svoj radni prostor. Napravite brzi pregled svog okruženja: postoji li nešto očito što pridonosi razini ometanja?

Počnite s jednostavnim zadacima

Jeste li ikad primijetili kako ste motiviraniji dok rješavate jednu po jednu stvar s popisa? Potaknuti smo nagradom, pa jedno postignuće, čak i ako je vrlo jednostavno, može povećati vašu želju i sposobnost da učinite više. Zato terapeutkinja Lesley Smith preporučuje da započnete dan (ili svoj projekt) jednostavnim, banalnim stvarima, poput odgovaranja na e-mailove, kako biste pokrenuli svoj radni proces. Ako trebate, obavite lako izvedive zadaće, poput čišćenja ili brisanja starih e-poruka. Kad ih završite, vjerojatno ćete imati više energije i motivacije za pravi posao.

Uskladite svoju energiju sa svojim poslom

Nema ništa gore nego biti prisiljeni raditi na kreativnom zadatku kada ste psihički opterećeni. Kako biste bili sigurni da se možete usredotočiti kad je to najvažnije, Smith predlaže da steknete naviku usklađivanja razine energije s vašim radnim zahtjevima. Na primjer, ako ste obično više motivirani ujutro nakon doručka, tada planirajte svoje zahtjevnije zadatke i rezervirajte jednostavnije stvari za popodnevni pad. Ako se kasnije tijekom dana nađete u drugom naletu mentalne energije, iskoristite ga. Ključno je obratiti pozornost na svoju mentalnu i fizičku energiju i planirati u skladu s tim.

Uzmite manje i kvalitetnije pauze

Rad u određenom razdoblju s malim pauzama zapravo može poboljšati vaš fokus jer se vaš mozak može umoriti od stalnih zahtjeva. Ako je pred vama veliki projekt, razbijte tempo rada na manje dijelove i radite redovite stanke kako biste napunili svoju energiju. Billy Roberts, terapeut koji radi isključivo s pacijentima s ADHD-om, predlaže uzimanje petominutne stanke za svakih 45 minuta rada. "Ključno je ne započeti još jedan zadatak sljedećih pet minuta i učiniti nešto fizički i osvježavajuće", kaže on. Ako se nećete sjetiti stati, postavite tajmer i prisilite se da odvojite to vrijeme.

Budite blagi prema sebi

Ometanje se događa svima i nije ga uvijek moguće kontrolirati. Stoga, ako se trudite zadržati fokus, nemojte biti prestrogi prema sebi. Prema Smith, to će samo pogoršati stvari. Ako nešto neprestano ometa vašu sposobnost da izvršavate zadatke, može biti još jedan problem u igri, poput ADHD-a, depresije i anksioznosti. 

"Ako se ovo događa sve češće na poslu i kod kuće, bilo bi poželjno razgovarati sa svojim liječnikom", kaže Kelly.

​​​​​​​