Biznis

autohtona vrsta

Je li na pomolu veliki povratak višnje maraske u zadarsko zaleđe?

Je li na pomolu veliki povratak višnje maraske u zadarsko zaleđe?

Započela je obnova Maraskinog višnjika na predjelu Vlačine, u blizini Zemunika, najveće plantaže višnje maraske u svijetu.

U sklopu velikih planova Stanić grupe, vlasnika tvrtke Maraska, upućen je i poziv za poslovnu suradnju lokalnim proizvođačima.

Cilj je uz ostalo, poručuju iz Uprave, da Maraska i maraška vrate stari sjaj stoljetnom dijelu zadarskog identiteta. 

Je li na pomolu veliki povratak višnje maraske u zadarsko zaleđe?

Definitivno je, i višnja se vraća u sve pore grada jako, jako skoro - optimistična je Nina-Christina Stanić, članica Uprave Stanić grupe, najavljujući početak obnove 200 hektara višnjika na predjelu Vlačine:

Mi smo za sada dogovorili tri etape tj. sadnju 60 tisuća stabala u naredne tri godine. Ove godine, na jesen, obnovit ćemo prvih 32 hektara nasada na višnjiku, a onda svake iduće godine po još 20 tisuća stabala... 

No ne planiraju stati na tome. Predali su i zahtjev za koncesiju još 100 hektara zemlje na kojoj bi uz maraške sadili vinovu lozu, orah i masline: 

I to sve u svrhu pokretanja nekakvog agro-turizma na plantaži koji je u planu 2026. godine.

Što se tiče suradnje s lokalnim proizvođačima postoji više modela o kojima se može razgovarati:

Mi bismo rado otkupili svu obranu višnju koja nam se nudi, ali također, koristim priliku da informiram sve uzgajivače koji su zainteresirani za sadnju maraške, mi smo spremni financirati ili sufinancirati kupnju novih nasada, ali i pružiti stručnu pomoć pri održavanju istih, naravno uz mogućnost našeg prvokupa tih višanja.

Sve planove povezuje zajednički cilj:

Maraska je Zadar, Zadar je višnja maraška, i Zadar veliki dio svog razvoja duguje baš maraški odnosno destilerijama u kojima se proizvodio Maraschino, sam Honoré de Balzac je Zadar nazvao grad likera, tako da mi kao proizvođači smo dužni zaštititi tu autohtonu sortu ne samo na našem višnjiku već na cijelom lokalitetu i definitivno ćemo nastaviti raditi na tome. 

Veliki potencijal jedinstvene male višnje tako je ponovo na prekretnici. Nadamo se - uspješnoj.


Reci što misliš!