Lifestyle

#fitness

Jednostavan četverotjedni plan uz koji ćete sagorjeti masnoće na trbuhu

Jednostavan četverotjedni plan uz koji ćete sagorjeti masnoće na trbuhu

Fitness trener Jeremy Ethier u novom videu na svom YouTube kanalu pojasnio je koja četiri koraka mogu pomoći u sagorijevanju masti. Otkrio je kako ih najučinkovitije implementirati u svoju rutinu unutar četiri tjedna i tako potaknuti mršavljenje i ostvariti najbolje rezultate.

1. tjedan: Važite se svaki dan

Svakodnevno praćenje težine, kaže Ethier, ključno je za postizanje rezultata. On preporučuje vaganje svakog jutra u isto vrijeme, nakon buđenja i korištenja kupaonice, odnosno prije konzumacije jela i pića. 

"Važno je vagati se na ovaj način jer će vaša težina varirati iz dana u dan", pojašnjava on. 

Zatim izračunajte svoju prosječnu težinu za taj tjedan. Kako vrijeme prolazi, to bi vam trebalo olakšati procjenu koliko masti gubite. Ethier ističe da bi dobra stopa gubitka masti bila između 0.5 i 1 posto tjelesne masti tjedno; otprilike 0.5 do 1 kilogram.

2. tjedan: Smanjite unos kalorija

Drugi korak je smanjiti unos kalorija. Brojka će za svakoga biti malo drugačija.

"Za početak, izmjerite svoju tjelesnu težinu, a zatim je pomnožite s 29. Broj koji dobijete je vaš preporučeni dnevni unos kalorija. Onda bilježite svaki obrok kako biste osigurali da se držite tog broja", pojašnjava trener.

3. tjedan: Poboljšajte svoj NEAT

NEAT znači termogeneza aktivnosti bez vježbanja (engl. non-exercise activity thermogenesis). To se odnosi na bilo koju vrstu svakodnevne tjelesne aktivnosti koja se odvija izvan vaših treninga. Iako su stvari poput šetnje ili čišćenja stana niskog intenziteta, ipak vam mogu pomoći da sagorite dodatne kalorije. Jednostavan način da poboljšate svoj NEAT, kaže Ethier, je više hodanja. Zato Ethier predlaže da ciljate na najmanje 7000 do 9000 koraka dnevno.

4. tjedan: Radite pravu vrstu i količinu vježbe

Minimalno 30 minuta vježbanja tri puta tjedno, uključujući trening otpora i kardio, dobra je polazna točka za gubitak masnoće, kaže Ethier. 60 minuta četiri ili pet puta tjedno je još bolje.

"Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji vježbaju najmanje 150 minuta tjedno uspjeli smršaviti dvostruko više od onih koji vježbaju 75 minuta tjedno", poručuje on.


Reci što misliš!