Lifestyle

#fitness

Četiri napitka koja će vam pomoći izgubiti neželjene kilograme

Četiri napitka koja će vam pomoći izgubiti neželjene kilograme
Youtube

Svaki dan, iznova i iznova, podsjeća nas se na važnost unosa dovoljne količine vode, ne samo za mršavljenje već i za opće zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. „Popijte barem 2 litre vode svaki dan“, „Preporučuje se popiti 8 čaša vode svaki dan“, „Pazite da ste uvijek dobro hidrirani“, samo su neke od rečenica koje ponavljamo, svakodnevno.

Istovremeno, mnogi među nama muku muče s unosom vode koja im je „dosadna“, pa traže neka jednako učinkovita, ali zanimljivija rješenja. Stoga, donosimo vam ideju za 4 napitka koji su puno ukusniji od vode, a istovremeno uz doprinos mršavljenju imaju i niz drugih pozitivnih učinaka na zdravlje. Uz obavezan unos vode, uključite i ove napitke, radi benefita koje oni imaju za zdravlje.

1. Proteinski shake

U vodi nema proteina, a proteini su neophodni za mršavljenje i očuvanje mišićne mase. Iako je dugo postojala teza o potrebi ograničavanja unosa proteina po obroku, danas studije pokazuju da osobe koje unose 2,5 g proteina po kg tjelesne mase tope više masti od onih koji unose manje proteina (Campbell i sur). Za ovako visok unos proteina u danu svakako je najčešće potrebno posegnuti za proteinskim dodacima prehrani koji su jednostavan i prikladan način za značajno povećati dnevni unos proteina.

Osim toga, proteini su najzasitniji nutrijent, pa doprinose smanjenju ukupnog unosa kalorija u danu. Na kraju, svi znamo da voda pomaže u smanjenju apetita, a proteinski shake ide i korak više: omogućava hidrataciju, ali i daje sitost i pomaže u postizanju dostatnog unosa proteina.

2. Kava

Što su nam životni ritmovi brži, to nam je kava potrebnija i to je više pijemo. Dodatno, osim svojih utjecaja na budnost i fokus, kava doprinosi i kontroli tjelesne težine. Uz to, kava ima potvrđeno pozitivan utjecaj na sportsku izvedbu i metabolizam masti (Farias-Pereira i sur.). Dodatno, kofein potiče porast srčanih otkucaja, a to znači i veću kalorijsku potrošnju, čak i u mirovanju.

U procesu mršavljenja, trening odnosno fizička aktivnost ima jako važno mjesto. Što je trening intenzivniji to je i energetska potrošnja viša, a upravo kava se pokazala izvrsnim sredstvom za povećanje izdržljivosti. Stoga, šalica kave 30-60 minuta prije treninga omogućit će intenzivniju izvedbu, a potrošnja će biti veća.

3. Čaj od đumbira

Đumbir je u zadnjih par godina postao posebno popularan, ali postoje opravdani razlozi za to. Đumbir pomaže u topljenju masnoga tkiva, doprinosi regulaciji šećera u krvi, smanjuje upalne procese i ubrzava metabolizam (Maharlouei i sur). Brži metabolizam doprinosi većoj kalorijskoj potrošnji. Smanjuje upalnih procesa smanjuje rizik od bolesti, a upravo je kod pretilih osoba imunitet kompromitiran i podložniji su bolestima. Stabilna razina šećera u krvi osigurava konstantan dotok energije, što omogućava učinkovitije treninge, ali i aktivniji životni stil.

Stoga, umjesto vode, slobodno tijekom dana pijte čaj od đumbira koji će vas i hidrirati, ali i opskrbiti važnim antioksidansima.

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj je obavezan napitak ako pokušavate skinuti višak kilograma, a najveća njegova vrijednost nalazi se u kofeinu i antioksidansu katehinu. Kako je rečeno i kod kave, kofein pomaže u ubrzavanju metabolizma, što povećava kalorijsku potrošnju. Istovremeno, zeleni čaj ima manje kofeina od kave, pa je bolje rješenje za konzumaciju od kave onima koji su osjetljivi na kofein. Dodatno, i katehini doprinose metabolizmu, pa je zeleni čaj učinkovit kao i kava, ali nema nuspojave poput anksioznosti ili štetnoga utjecaja na san. Dodatno, zeleni čaj potvrđeno smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti (Reygaert). Stoga, umjesto vode savjetujemo da ponekad pijete i zeleni čaj.

Zaključak

Voda je tekućina koja vraća vitalnost, ali uz običnu vodu svakako savjetujemo da u svoj dnevni raspored unosa tekućine uključite i navedene napitke koji će vas dodatno opskrbiti važnim nutrijentima. Proteinski shake, kava, čaj od đumbira i zeleni čaj imaju različite prednosti i benefite, pa svakako svakodnevno i njih konzumirajte.

Stoga, uz vodu koju svakodnevno unosite savjetujemo da redovno pijete i ove napitke jer će vam pomoći u ostvarenju ciljeva, ali i olakšati zadovoljenje dnevno potrebnog unosa tekućine.