Lifestyle

#zdravlje

Tri popularna pića koja trebate izbjegavati kako biste snizili rizik od razvoja srčanih bolesti

Tri popularna pića koja trebate izbjegavati kako biste snizili rizik od razvoja srčanih bolesti
Thinkstock

Bolesti srca ozbiljan su problem. Vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu, a očekuje se da će do 2030. godine taj broj smrti porasti od sadašnjih 17.5 milijuna do 23 milijuna. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2016. godine umrlo 23.190 osoba, odnosno 45% ukupno umrlih, otkrivaju podaci Odjela za srčano-žilne bolesti HZJZ-a.

Iako su neki slučajevi srčanih bolesti genetski, neki drugi čimbenici rizika uključuju visoki kolesterol, visoki krvni tlak, dijabetes, alkoholizam, pretilost, nedostatak tjelesne aktivnosti i lošu prehranu. Dijetetičarka Lauren Manaker odlučila je za Eat This otkriti koja pića trebamo izbjegavati kako bismo smanjili rizik od srčanih bolesti.

Gin tonik

Prema Manaker, umjereno pijenje alkohola je sigurno, ali u prevelikim količinama povećava rizik od srčanih bolesti.

"Pokazalo se da pijenje prekomjernih količina alkohola povećava rizik od visokog krvnog tlaka, fibrilacije atrija (nepravilan rad srca), srčanog udara i kongestivnog zatajenja srca (kada vaše srce ne pumpa krv na pravi način)", kaže Manaker.

I premda je odabrala popularno alkoholno piće - gin tonik - naglašava da pretjerana konzumacija bilo koje vrste alkohola može imati te učinke.

Voćni punč s dodanim šećerom

Još jedna važna stvar koju treba uzeti u obzir kada je riječ o srčanim bolestima su prekomjerne količine dodanog šećera u vašoj prehrani.

"Iako voćni punč u sebi ima riječ voće, ono se uglavnom ne nalazi na popisu sastojaka ovog popularnog pića," kaže Manaker. "Umjesto toga obično je pun dodanih šećera."

Manaker citira nedavnu studiju koja je otkrila da žene koje konzumiraju jedno ili više slatkih napitaka dnevno imaju veću vjerojatnost za razvoj srčanih bolesti.

Limunada bez šećera s umjetnim zaslađivačem

Studija s American College of Cardiology otkrila je da ljudi koji redovito piju umjetno zaslađena pića imaju povećan rizik od srčanih bolesti.

"Važno je napomenuti da je ova studija pokazala korelaciju, ali ne i uzročnost", dodaje Manaker.

Drugim riječima, ne možemo automatski pretpostaviti da će nešto poput limunade bez šećera zaslađene umjetnim zaslađivačem dovesti do bolesti srca, ali postoji dovoljno dokaza da postoji veza između toga.