Lifestyle

#zdravlje

Ovaj mineral uvelike pomaže u sprječavanju i oporavku od respiratornih bolesti

Ovaj mineral uvelike pomaže u sprječavanju i oporavku od respiratornih bolesti
Thinkstock

Istraživanje objavljeno u publikaciji otvorenog pristupa British Medical Journal kaže da cink može pomoći u borbi protiv uobičajenih simptoma infekcija respiratornog trakta, kao što su kongestija, kašalj i grlobolja, kao i skratiti trajanje bolesti.

"U odrasloj populaciji, za koju je malo vjerojatno da će imati manjak cinka, postojali su neki dokazi koji ukazuju na to da bi cink mogao spriječiti simptome i skratiti trajanje", pokazala je studija. "Kad se koristi za liječenje, utvrđeno je da cink skraćuje trajanje simptoma i smanjuje ozbiljnost simptoma na treći dan, ali ne i ukupnu dnevnu težinu simptoma."

Recenzija, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Western Sydney, proučila je 28 kliničkih ispitivanja koja su uključivala 5446 odraslih osoba i otkrila da bi uzimanje cinka kao oralnog dodatka ili spreja za nos moglo pomoći. Utvrđeno je da su, u prosjeku, ljudi koji su uzimali suplemente cinka primijetili da su simptomi infekcija respiratornog trakta nestali dva dana ranije od onih koji su uzimali placebo.

Dodaje se da će gotovo petina (19 posto) odraslih vjerojatno nastaviti imati simptome prehlade i gripe sedam dana nakon što je bolest počela ako ne uzimaju cink. Istraživači su rekli da je cink "izvediva prirodna alternativa" za liječenje respiratornih bolesti kod kuće, ali su također rekli da su neke doze iz studija "nejasne".

Preporučuje se da muškarci u dobi od 19 do 64 godine postave za cilj unositi 9.5 mg cinka dnevno, a žene 7 mg dnevno. Namirnice bogate cinkom uključuju meso, školjke, mliječne proizvode poput sira, kruha i neke proizvode od žitarica na bazi pšenice, piše The Independent.