Lifestyle

#odgoj

Pet savjeta koji će vam pomoći da budete dobra majka

Pet savjeta koji će vam pomoći da budete dobra majka
Pexels

Od prvog trenutka kad odlučite biti majka, instinktivno želite uspjeti. Vaša vas podsvijest tjera na donošenje odluka koje nude najbolju skrb za vašu bebu, ali ćete se gotovo neizbježno zapitati "Jesam li ja dobra majka?"

Nažalost, ne postoji jedinstvena knjiga s uputama koja bi nas učila kako biti dobre majke. Ne postoji poseban skup strategija ili alata koji odgovaraju svakoj jedinstvenoj obitelji. Kako se možemo osjećati kao dobre majke kad ima toliko čimbenika, okolnosti i situacija? Sljedeće smjernice proizlaze iz desetljeća istraživanja emocionalne inteligencije, razvoja mozga i neurobiologije. Razumijevanje ovih temeljnih pokretača daje ključeve za otkrivanje misterija kvalitetnog roditeljstva.

Prevladajte krivnju vježbanjem opraštanja samoj sebi

Krivnja je snažna emocija. Svaki dan donosi nove izazove, a ako mislimo da je naša reakcija bila pogrešna, osjećamo se krivima. Ako nismo učinili dovoljno, osjećamo se krivima. Ako to nismo učinili kao netko drugi, osjećamo se krivima. Ili, ako zaglavimo u osjećaju krivice, osjećamo se egocentrično i, opet, krivima. Krivnja nas tjera da postanemo sumnjičavi i nesigurni, što nam ne pomaže u donošenju dobrih odluka. Podsjetite se u tim trenucima da je krivnja privremeni osjećaj, a ne definirajuća osobina.Kako biste prevladali krivnju, prakticirajte opraštanje sebi. Zamislite da vaš prijatelj pogriješi: prizna, ispriča se, vi opraštate i idete dalje. Čini se jednostavnim, ali to je isti proces koji zaslužujemo priuštiti sebi.

Prepoznajte svoje temeljne potrebe i napravite plan

Jeste li znali da naše emocije ne proizlaze iz našeg okruženja, već iz naših potreba? "Pozitivne" emocije doživljavamo kada su naše potrebe zadovoljene, a "negativne" emocije kada naše potrebe nisu zadovoljene. Jeste li se ikada zapitali zašto može biti teško pokazati sve strpljenje, ljubaznost i naklonost svom djetetu? Postoji velika šansa da vaše potrebe nisu zadovoljene, što znači da nemate punu emocionalnu sposobnost da budete najbolja verzija sebe. Srećom, preuzimanje odgovornosti za svoje potrebe ne znači da morate sve napraviti sami. To podrazumijeva izradu plana i pozivanje na podršku drugih. Kad aktivno posegnete za podrškom, moći ćete iskusiti svoj najveći potencijal kao mama i kao čovjek.

Imajte razumna očekivanja

Mnogi roditelji čitaju gomilu knjiga o fazama kroz koje prolaze bebe, ali kako ne bismo zarobili svoju djecu u nerealna očekivanja, učenje se mora nastaviti. Konstantan rad na sebi kao roditelju, dok vaše dijete prelazi u različite faze, pomoći će vam da znate što možete očekivati ​​u svakoj dobi. Iako je svako dijete jedinstveno po osobnosti i temperamentu, postoje dosljedne razvojne faze u dojenčadi, male djece, djece školske dobi, tinejdžera i mladih odraslih osoba. Prilagođavanje vaših očekivanja zajedno s rastom vašeg djeteta olakšat će frustracije svima.

Očekujte izazove i pripremite se za popravak

Zašto je roditeljstvo tako teško? Jer smo ljudi. Naša djeca su mali ljudi. Upravljanje potrebama, željama, vanjskim okolnostima i svim neočekivanim situacijama koje život donosi svakodnevna je potreba. Gledajući na roditeljstvo kao na proces, a ne kao na odredište, možete dobiti fleksibilnost da se suočite s izazovima i popravite štetu. Činjenica je da možete odgajati sretnu i zdravu djecu, a da sve vrijeme ne ide po planu. Baš kao što učimo hodati padajući, učimo kako biti autentični ljudi griješeći u svojim odnosima, a zatim ih popravljajući.

Radujte se sa svojim djetetom

Na kraju dana, kako želite da vaša djeca doživljavaju sebe? Kako želite da vas se sjećaju? Djetinjstvo je samo igra, a majčinstvo može uključivati ​​i razigranost. Možemo se ponašati neozbiljno, biti bezbrižni i dopustiti sebi da se zabavimo sa svojom djecom. Ne radi se o zabavi ili priređivanju predstave, već o pridruživanju djece u njihovoj znatiželji, kreativnosti i mašti.

​​

Reci što misliš!