Lifestyle

#zdravlje

Istraživanje pokazalo da više od trećine djece ne spava dovoljno

Istraživanje pokazalo da više od trećine djece ne spava dovoljno
Unsplash

Novo istraživanje pokazuje da više od jedne trećine djece spava manje nego što im je potrebno, s obzirom na njihovu dob. Spavanje je nevjerojatno važno za svakoga, a nedostatak sna može imati velik utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje osobe.

Djeci je potrebno puno sna jer se velik dio njihovog rasta i razvoja događa dok spavaju. Dijete koje se ne naspava ima poteškoća s praćenjem nastave, može se češće razboljeti i biti lošijeg općeg stanja. Svim roditeljima bi trebao biti prioritet osigurati da njihovo dijete spava dovoljno.

Prema Medical Xpressu i HealthDayu, velika skupina djece ne spava dovoljno svake noći.

Utvrđeno je da 34.9% djece u dobi od četiri mjeseca do 17 godina ne dobiva preporučenu količinu sna za svoju dob. Anne G. Wheaten i Angelika H. Claussen analizirale su podatke o navikama spavanja djece prikupljene Nacionalnim istraživanjem zdravlja djece 2016. do 2018. godine.

Dio njihovog istraživanja otkrio je da je veća vjerojatnost da će djeca postići preporučenu količinu sna ako imaju uspostavljenu redovitu rutinu spavanja. Oduvijek se govorilo da su rutine važne za djecu i iako je u redu povremeno dozvoliti iznimke, roditelji bi trebali biti što dosljedniji u održavanju ritma. 

Pobrinuti se da dijete ima određeno vrijeme za spavanje koje je isto svake večeri može uvelike pomoći da se osigura dovoljno sna noću.

Novorođenčad u dobi do 3. mjeseca starosti treba od 14 do 17 sati sna u danu. Od 4. mjeseca života do godine dana trebali bi spavati od 12 do 15 sati, a između 1. i 2. godine života od 11 do 14 sati. 

Predškolci, stari od tri do pet godina trebaju od 10 do 13 sati sna, a djeca školske dobi, stara između šest i 13 godina, od 9 do 11 sati. Tinejdžerima je potrebno od osam do 10 sati sna.

​​​​​​​

Reci što misliš!