Lifestyle

#zdravlje

Istraživanje pokazalo da roditelji male djece često pate od nedostatka sna

Istraživanje pokazalo da roditelji male djece često pate od nedostatka sna
Shutterstock

Roditelji male djece naslušaju se komentara o tome koliko umorno izgledaju, a kad se pogledaju u ogledalo, jasno im je o čemu ljudi govore.

Nedostatak sna ostavlja posljedice, a tijelo reagira na brojne načine, od kojih većina nije uopće vidljiva. Jedan primjer je visoki krvni tlak, a drugi, poprilično čest, reakcija je tijela na glad, tako da umorni roditelji najčešće biraju nezdravu hranu. Ono što se događa je to da tijelo misli da želi hranu koja će ponuditi što više energije pa je prirodno da čezne za namirnicama koje su pune mastima i šećerom. To znači da postoji veza između nedostatka sna, sporijeg metabolizma i debljanja.

Dodatni fiziološki učinci nedovoljnog spavanja

Ostali fiziološki simptomi uključuju zamagljen vid, vrtoglavicu, trzaje očiju i pojačanu bol. Također je tri puta veća mogućnost prehlade jer nedostatak sna potiskuje imunološki sustav. Studija iz 2011. objavljena u medicinskom časopisu Behavioral Sleep Medicine čak je otkrila da nedostatak sna može dovesti do onoga što su neki nazvali "efektom zombija" kod roditelja, a to je smanjena sposobnost pokazivanja radosti u izrazima lica. 

Slično istraživanje objavljeno 2013. u časopisu Sleep otkrilo je da nedostatak sna može dovesti do toga da drugima izgledate tužnije ili mrzovoljnije, s natečenim crvenim očima, obješenim kapcima, tamnijim podočnjacima, blijedom kožom i više bora.

Kognitivni učinci nedovoljnog spavanja

Kada je Conor Wild, znanstveni suradnik na Institutu za mozak na sveučilištu Western u Londonu, otkrio da on i njegova supruga očekuju blizance, počeo je razmišljati što će rođenje njihovih beba promijeniti u svim aspektima njihovih života, uključujući njihov san. Ova osobna analiza potaknula je njegovo nedavno istraživanje, koje je uključivalo kontroliranu anketu više od 10.000 ispitanika, koji su izvijestili o kvaliteti i trajanju sna prije nego što su završili niz kognitivnih testova.

Wild i njegov tim otkrili su da je premalo spavanja redovito povezano s padom mentalne oštrine. Čak i loš san jedne noći može uzrokovati smetnje, uključujući pad u sposobnostima zaključivanja i rješavanja problema te u verbalnim sposobnostima, kao što je razumijevanje nekoga u razgovoru ili razumijevanje pisanih članaka. Zanimljivo je dodati da su Wild i njegov tim otkrili da kratkoročno pamćenje nije narušeno od premalo sna.

​​

Reci što misliš!