Lifestyle

#istraživanje

Kućni ljubimci mogu popraviti kvalitetu sna kod djece

Kućni ljubimci mogu popraviti kvalitetu sna kod djece
Unsplash

Alergije, narušen san i higijena samo su neki od razloga zbog kojih se ne preporučuje dijeljenje kreveta s kućnim ljubimce. Međutim, novo istraživanje projekta Healthy Heart pokazuje upravo suprotno - četveronožni ljubimci mogli bi biti ključni za bolji san djece.

Društvo kućnog ljubimca često se povezuje sa smanjenjem stresa i poboljšanim funkcioniranjem kardiovaskularnog sustava. Dokazano je i da spavanje s kućnim ljubimcima smanjuje kroničnu bol kod odraslih i pruža veći osjećaj sigurnosti u domu.

Istraživači su dva tjedna pratili kvalitetu sna 188 djece u dobi od 11 do 17 godina. Trećina te djece spavala je s kućnim ljubimcem. Oni nisu prijavili nikakvu razliku u vremenu buđenja. Stoga ova studija pobija teoriju da ljubimci remete san; štoviše - sugerira da spavanje s kućnim ljubimcem pridonosi većoj kvaliteti sna. Djeca na pse gledaju kao na bliske prijatelje i u njima mogu pronaći utjehu. Moguće je da djeca i psi čak mogu upasti u cikluse slične REM-fazi sna, budući da sisavci sanjaju kao i ljudi.

Sleep Foundation navodi da ova studija dokazuje da djeca mogu imati dugoročne koristi od dijeljenja kreveta s kućnim ljubimcima. Ove prednosti razlikuju se od djeteta do djeteta jer ovise o vrsti kućnog ljubimca, kao i razini privrženosti između životinje i djeteta. Većini adolescenata potrebno je deset sati sna u noći, a dobar odmor važan je i za zdravlje kućnog ljubimca.


Reci što misliš!