Lifestyle

#život

Pet savjeta uz koje ćete spavati kao mala beba

Pet savjeta uz koje ćete spavati kao mala beba

Ako se borite s anksioznošću, bolesti ili vam je jednostavno potrebno osjećati se bolje, dobar san izuzetno je važan. Nedovoljno sna može ugroziti vaš imunološki sustav, uzrokovati visoki krvni tlak i pospješiti debljanje, piše CNN. Dobra vijest je što možete sami unijeti neke promjene i popraviti svoje navike spavanja.

Donosimo nekoliko savjeta za postizanje tog cilja:

Optimizirajte uvjete u svojoj spavaćoj sobi

Spavaća soba treba biti hladna, a idealno je između 15 i 19 stupnjeva Celzijusa. Važan je i udoban madrac. Većina kvalitetnih madraca ima životni vijek oko 9 do 10 godina. Ako je vaš madrac stariji od toga, vrijeme je da ga zamijenite. Također uklonite sve ekrane iz spavaće sobe. Svjetlost iz vaših laptopa, mobitela ili televizora razbuđuju vaš mozak i remete ciklus sna.

Uspostavite raspored spavanja

Ako je moguće, bilo bi dobro da svaki dan idete spavati i budite se u isto vrijeme. Ovo pravilo vrijedi i za neradne dane. Prema jednoj studiji, izmjena rasporeda spavanja za 90 minuta ranije ili kasnije može udvostručiti mogućnost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Svakodnevno vježbajte

Čak i samo 10 minuta aerobika svaki dan može značajno poboljšati kvalitetu vašeg sna. Samo izbjegavajte treninge kasno uvečer.

Izbjegavajte određenu hranu i pića prije spavanja

Izbjegavajte stimulanse poput kave i nikotina iza ručka. Također, izbjegavajte alkohol. Njegova navodna pomoć da zaspite samo je mit. Alkohol reducira kvalitetu vašeg sna i sprječava da utonete u dubok san. Nemojte jesti prezačinjenu hranu unutar dva sata prije odlaska na spavanje jer može uzrokovati probavne smetnje. Ako ste gladni, 45 minuta prije spavanja pojedite lagani obrok, primjerice bananu i šaku orašida.

Tijekom dana kratko odspavajte

Popodnevni odmor je zdrav, ali trebao bi trajati manje od 45 minuta. Već 10 do 15 minuta sna smanjuje umor i potiče kreativnost, ali nastojte da odspavate do najkasnije 3 sata popodne.

​​​