Lifestyle

#prehrana

Pet vrsta hrane koju ne smijete davati maloj djeci

Pet vrsta hrane koju ne smijete davati maloj djeci

Važno je dobro obratiti pozornost na hranu koju dajemo bebama jer u prvim godinama uspostavljaju se navike koje će u velikoj mjeri odrediti buduće prehrambene navike. Iz tog razloga trebali biste se potruditi oko prehrane svojih najmanjih. Potrebno je osigurati djeci optimalne količine nutrijenata da biste izbjegli probleme s razvojem i zdravljem.

U nastavku pogledajte neke od primjera najgore hrane koju možete dati djetetu.

Sokovi

Zbog visokog glikemijskog indeksa ne preporučuju se u svakodnevnoj upotrebi ni za odrasle, a osobito za djecu. Prema istraživanju časopisa Nutrients, konzumacija sokova doprinosi razvoju metaboličkog sindroma, a to naposljetku može dovesti do pretilosti i dijabetesa. Imajte na umu da je unos jednostavnih šećera otopljenih u tekućini puno gori od unosa u krutoj hrani. Razlog je što u krutoj hrani uglavnom postoji barem mali udio vlakana.

Pahuljice

Većina kupovnih pahuljica iz supermarketa ima dodane jednostavne šećere, pored brojnih drugih aditiva. Vrlo su loše nutritivne kvalitete i ne predstavljaju dobar izvor ugljikohidrata. Na pakiranjima pronaći ćete natpise o mineralima i vitaminima u sastavu, ali oni ne nadomještaju ostale nedostatke ovih namirnica. Radije birajte zobenu kašu pripremljenu kod kuće.

Kakao

Sirovi kakao je hrana biljnog porijekla koja ima brojne prednosti za tijelo. Primjerice, sadrži antioksidante, kao što su flavonoidi. Međutim, najčešće se u supermarketima može kupiti kakao kojem u sastavu dominira šećer.

Prethodno skuhana hrana

Zdrava prehrana je ona koja je raznolika, ali i bogata svježim namirnicama. Prerađene namirnice, kao i one koje se u trgovinama mogu kupiti već skuhane, nisu najbolja opcija. Sadrže brojne aditive, zasićene masnoće i pretjerane količine dodane soli.

Peciva

Karakteristična po visokom sadržaju jednostavnih šećera i zasićenih masnoća, kupovna peciva nisu dobra hrana za najmlađe. Dajte prednost pecivima pripremljenima kod kuće, od brašna cjelovitih žitarica, i tako izbjegnite unos dodataka i bojila onih kupovnih.

​​​

Reci što misliš!