Lifestyle

vrijedi pokušati

Pet savjeta psihologinje za roditelje s izbirljivom djecom

Pet savjeta psihologinje za roditelje s izbirljivom djecom

Psihologinja Clare Llewellyn’s sa Sveučilišta u Londonu dala je 5 savjeta uz koje će vaše dijete ipak prihvatiti namirnice koje mu baš i nisu privlačne.

Mnogi roditelji vode brigu o tome što njihova djeca jedu, odnosno ne jedu. Kad je hrana u pitanju, izbirljivost je često prolazna faza, ali je prilično frustrirajuća za roditelje. Psihologinja Clare Llewellyn’s sa Sveučilišta u Londonu dala je 5 savjeta uz koje će vaše dijete ipak prihvatiti namirnice koje mu baš i nisu privlačne. 

1. Pokušajte 20 puta

“Ako vaše dijete ne voli određenu hranu ili je odbija probati, pokušajte im ponuditi manju količinu 20 dana zaredom”, govori Clare i objašnjava kako su istraživanja pokazala da ta metoda smanjuje strah i dijete upoznaje s namirnicom, pa je vjerojatnije da će je s vremenom projesti.

2. Jedite polovice

Svojoj djeci uvijek morate biti primjer, pa tako i kad je hrana u pitanju. 

“Spornu namirnicu prepolovite. Pojedite svoju polovicu pred djetetom i recite kako je ukusna te ponudite djetetu drugu polovicu. Tako ih učite da je hrana sigurna za jelo”, dodajte Clare.

3. Nemojte djetetu raditi pritisak

Kažnjavanje može polučiti negativan efekt.

“Kažete li djetetu da neće ići u park ako ne pojede brokulu, zapravo potičete dijete da zamrzi to povrće još više.”

4. Pohvalite dijete

Kod neke djece pohvale mogu biti jako učinkovite.

“Osim da im govorite bravo, možete ih nagraditi naljepnicama ili bedževima. Istraživanja su pokazala da su djeca spremna jako se truditi za nagradu.”

5. Nikad ne dajte nagradu u obliku hrane

“Ako pojedeš brokolu, dobit ćeš sladoled” je potpuno kriva metoda, ističe Llewellyn’s.

“Ta strategija vodi do toga da dijete još manje voli problematičnu hranu, a počinje obožavati onu koju mu nudimo kao nagradu, a to su obično manje zdrave namirnice poput čokolade ili slatkiša.”

Index.hr


Reci što misliš!