Lifestyle

#privatnost

Pet stvari koje nipošto ne biste smjeli objavljivati o svome djetetu na društvenim mrežama

Pet stvari koje nipošto ne biste smjeli objavljivati o svome djetetu na društvenim mrežama

Društvene mreže postale su neizostavan dio naših života. Ipak, internet nije sigurno mjesto ni za odrasle, a još manje za djecu.

Dok mnogi roditelji vole dijeliti fotografije i posebne trenutke iz života svoje djece, potrebno je postaviti određene granice. Objavom nekih fotografija previše riskiramo. Fotografije su podložne krađi, a ponekad sadrže i osjetljive podatke kojima bismo mogli ugroziti sigurnost svoje djece.

Ako već želite objavljivati fotografije svoje djece na društvenim mrežama, nikad ne dijelite lokaciju i adresu, bilo da je riječ o domu, vrtiću, školi ili mjestu gdje dijete polazi aktivnosti. 

Također, stručnjaci upozoravaju roditelje da ne objavljuju fotografije svoje djece bez odjeće. One su posebno riskantne i mogu završiti u krivim rukama.

Osobni podaci o identitetu djeteta također su na listi zabranjenih stvari za dijeljenje. To uključuje medicinsku dokumentaciju, fotografije dokumenata ili putovnice. Mnogi roditelji susreli su se sa slučajem krađe identiteta djeteta.

Problemi ili izazovi ponašanja također nisu prikladni za društvene mreže. Tako izlažete javnosti slabosti svog djeteta. Isto vrijedi i za trenutke koji su neugodni za dijete, primjerice slučajeve izljeva bijesa ili kazni. Stručnjaci upozoravaju da to može naškoditi digitalnom otisku vašeg djeteta u budućnosti.

I na kraju, budite oprezni s grupnim fotografijama. Ne žele svi roditelji objavljivati fotografije svoje djece, stoga su one osjetljiv sadržaj za koji je prvo potrebno dobiti dozvolu sve djece, odnosno njihovih roditelja. 

​​​