Lifestyle

evo detalja...

Postoji način da jedete kruh, a da se ne debljate

Postoji način da jedete kruh, a da se ne debljate
pixabay.com

Uz jedan trik, objašnjen u nastavku, možete prepoloviti broj kalorija koji unosite s kruhom.

Kada je u pitanju gubitak težine, mnoge dijete savjetuju da izbjegavate kruh. Ako ste među onima koji se teško odriču kruha, obradovat će vas informacija da postoji mogućnost da ga ne izbacite iz prehrane, čak i ako želite da smršate.

Uz jedan trik, objašnjen u nastavku, možete prepoloviti broj kalorija koji unosite s kruhom.

Jednostavno zamrznite kruh!

Tajna trika leži u tome da nakon kupovine ili pečenja kruha samo ga stavite u zamrzivač, jer učinak hlađenja i zamrzavanja škrob pretvara u otporni škrob. Možda zvuči čudno, ali ovim potezom tijelo apsorbira mnogo manje kalorija kada jedete kruh.

Otporni škrob, međutim, ima i druga korisnija svojstva koja se odnose na činjenicu da stvara hranu za crijevne bakterije. Ovo je jedan od razloga zašto stručnjak za prehranu dr. Michael Mosley voli držati svoj kruh u zamrzivaču i odmrzava ga i koristi po potrebi.

“Otporni škrob znači da tijelo apsorbira manje kalorija i da ih je stoga više dostupno crijevnom mikrobiomu (crijevnim bakterijama), što dobrim bakterijama daje nešto čime mogu da se hrane i uz pomoć čega mogu da se razmnožavaju”, objašnjava on, navodi Aktivni.si, a prenosi Danas.rs.

Bijeli kruh je inače poznat po visokom glikemijskom indeksu, zbog čega razina šećera u krvi prebrzo raste. Ako zamrznete kruh, stvara se veći udio otpornog škroba, što znači da se jednom zamrznuti kruh sporije probavlja u tijelu i kao rezultat toga ne izaziva nagli i ekstremni porast šećera u krvi, kao što se događa kod svježeg kruha. Ova vrsta procedure također smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

I prepečeni kruh dobar je za liniju

Poput zamrzavanja kruha, tostiranje kruha prije jela mijenja molekule škroba, koji zauzvrat bolje djeluju na probavljanje i manje je vjerojatno da će izazvati nagle skokove šećera u krvi.

Potvrdila je to i studija Sveučilišta Oxford Brookes iz 2008. koja je pokazala da prepečeni kruh izaziva 25 posto nižu reakciju šećera u krvi u poređenju sa svježim kruhom.


Reci što misliš!